donderdag 3 januari 2013

2013: Moederziel van Marelle Boersma

Moederziel verschijnt maandag 7 januari 2013. Ik heb het boek al mogen lezen.Recensie Moederziel van Marelle Boersma*****

'Moederziel' is voor mij het 4e boek van Marelle Boersma dat ik heb gelezen en ik vind het haar beste boek tot nu toe. Als je de titel ziet denk je aan 2 dingen helemaal alleen (moederziel alleen) of de ziel van een moeder. Na lezen van het boek passen beide beschrijvingen.

'Moederziel' vertelt het verhaal van Myrna die MS heeft en daardoor afhankelijk is van hulpmiddelen en mensen. Josje is haar dochter die borderline heeft. Het is gewoonweg fantastisch hoe Marelle Boersma Myrna beschrijft, de eenzaamheid, de pijn, de onmacht en het woud van regels dat er is om voor voorzieningen te zorgen. Al is Myrna wel rijk en hoeft ze niet te leven van uitkering en rond te komen. Voor mij is het herkenbaar, de onmacht en de afhankelijkheid, omdat ik zelf een chronische aandoening heb en met krukken loop en buiten gebruik maak van rolstoel en scoot. Ik ken het gevoel om in de rolstoel te gaan zitten en weinig tot geen energie te hebben en de schrijfster beschrijft alles zo als het is. Het is mooi verwoord, de worsteling met een ziekte.

Josje heeft borderline, het ene moment erg blij en het andere moment diep in de put. Ook als de problemen die ze heeft met werk, geld en mensen. Ook ik ken iemand in mijn omgeving met borderline en voor mij ging een wereld open, en zorgt ervoor dat ik haar nog meer begrijp.

De stijl is prima, geen lange zinnen, vaak korte zinnen die uit een paar woorden bestaan, dat geeft kracht.

De hoofdpersonen zijn levende mensen. Ik vind Myrna sympathiek en Josje niet, dat komt pas later. Myrna vergoelijkt wel erg veel van Josje, en dat vond ik op een gegeven moment wel erg irritant, al snap ik het wel, als je afhankelijk bent pik je veel meer. Andere personen die in het boek voortkomen zijn de buurman en buurvrouw, zij worden niet aardig neergezet, aangezien Myrna de betutteling niet wil. Alles is wel vanuit de beleving van Myrna beschreven, dus je weet eigenlijk niet hoe het in het echt gaat. Limentina is een aardige thuishulp en verpleegster en Dave de aardige charmante man.

Het plot is fantastisch, ik had dat niet zien aankomen, later wel als je tussen de regels door leest, maar het is wel onverwacht. Jammer dat je niet leest hoe of wat er met het verdwenen geld is gebeurd en of het terug komt, een rechtszaak. Je blijft wel met vragen zitten, maar dat is vaak met boeken, dat geeft kracht aan boeken.

Ik raad 'Moederziel’ zeker aan en ik geef het boek 5 sterren. Een aantal dat ik zelden geef.
Ik was verbijsterd en totaal onder de indruk toen ik het boek gelezen had, al tijdens lezen. Het boek heeft zoveel indruk gemaakt dat ik er ’s nachts over droomde en er aan dacht, en dat doen alleen 5 sterrenboeken met mi. Bovendien als ik een dergelijk juweel heb gelezen moet ik letterlijk afkicken en even wachten voor ik in een nieuw boek begin.

Ben eigenlijk heel benieuwd naar de achtergrond van dit boek, met wie Marelle Boersma heeft gesproken, mensen, instanties….
Absoluut een fantastisch boek.

Geen opmerkingen: