dinsdag 17 september 2013

Care Santos: De kleur van de herinnering****De kleur van de herinnering door Care Santos

Hoofdpersoon Violeta Lax, kunsthistorica, probeert de waarheid te achterhalen over haar grootouders. Ze gaat naar Barcelona om een uniek fresco te zien dat haar grootvader, de beroemde (en fictieve) schilder Amadeo Lax, als herinnering aan haar grootmoeder op een muur van zijn huis schilderde. Het huis waar haar grootvader geboren werd en opgroeide staat op het punt gerenoveerd te worden om als bibliotheek dienst te gaan doen. Tijdens de renovatie stuiten de werklieden echter onverwachts op een goed weggestopte, afgesloten ruimte. Wanneer ze deze openbreken, vinden ze er het lichaam van een jonge vrouw.

Stukje bij beetje komt Violeta meer te weten over het leven van haar grootvader, die ze bewonderde. Maar dan blijkt  dat ze haar beeld van hem moet bijstellen, een beeld dat ze zich vooral had gevormd door zijn schilderijen tot in detail te bestuderen. De werkelijkheid die achter de portretten verborgen ging en die Violeta voor waarheid had gehouden, is veel minder rooskleurig dan gedacht.
Santos neemt ons mee in haar versie van het Barcelona van de eerste helft van de 20e eeuw, Ze speelt met tijd en met het vertelperspectief, zodat je je als lezer het niet kunt veroorloven af te dwalen. E-mailberichten wisselen elkaar af met catalogusbeschrijvingen van schilderijen, krantenartikelen en het familieverhaal. 

De taal die Santos gebruikt is zowel zakelijk als bloemrijk, de dialogen zijn levendig. Bijzonder is de manier waarop het verhaal van Violetta wordt verteld. Zij draagt een geheim met zich mee, en ook zij is niet in staat de volledige waarheid te vertellen aan de mensen die om haar heen staan.
De kleur van de herinnering (Habitaciones cerradas, 2011) is het eerste boek van Care Santos dat in het Nederlands vertaald werd. Ze schreef negen romans en een groot aantal jeugd- en kinderboeken. Daarnaast werkt Santos als recensent en journalist.

Schrijfster Care Santos (1970) heeft met succes een boek geschreven over haar Barcelona, met humor en oog voor de geschiedenis.
Ik heb genoten van De kleur van de herinnering en geef het boek 4 sterren.

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Mooie recensie. Het lijkt me een heel mooi boek, zoals jij het beschrijft, Charlotte !