dinsdag 15 maart 2016

Gerard van Emmerik: De nieuwe Kratz*****Gerard van Emmerik: De nieuwe Kratz*****

Julien wordt in huis opgenomen door Hildegard en Karl Kratz. Zij hebben hun zoon Michael verloren, Julien zit in een instituut, daar door zijn moeder heen gebracht. zij wilde reizen, alleen zegt zij. 

“Maar eerst was er die heerlijke, onbezorgde tijd, daarin Oost met zijn moeder. Hoogstens wat kinderangsten. Onschuldige dingen, niets bijzonders. Meestal iets over een moeder die in haar eentje op reis ging, zonder hem. Naar een Deen of Zweed. Of misschien een Noor.” Voor deze alinea op blz. 48 staat het volgende. “Dat was de periode dat ze voor het eerst begon over zich niet lekker voelen. Toen alles veranderde en zijn moeder iemand werd die alleen nog door zichzelf in beslag werd genomen.”

Vanaf de eerste pagina voel je het duister en het noodlot. Alleen je weet niet wat er is of was gebeurd. Van Emmerik schrijft in korte zinnen, soms een paar woorden alleen. En die komen aan. “Daarna. Half acht al. Snel, snel terug naar het instituut.” En in deze stijl beschrijft Van Emmerik over de hoofdpersonen en de situaties waarin ze zich bevinden. Over de inhoud noch de hoofdpersonen kan je schrijven, want het verraad ligt op de loer. Voor je het weet heb je iets verklapt en dat moet je absoluut niet willen. Ik wil dat niet, ik kan alleen maar zeggen dat ‘De nieuwe Kratz’ schuurt en blijft nagalmen als je het gelezen hebt. 

Ik las ‘De nieuw Kratz’ van Gerard van Emmerik voor Een perfecte dag voor Literatuur, NotJustAnyBook.nl. Met dank aan Nieuw Amsterdam Uitgevers.
 

Lees ook wat mijn medebloggers over deze roman vertellen.
http://www.notjustanybook.nl/2016/02/de-nieuwe-kratz-gerard-van-emmerik/

Geen opmerkingen: