donderdag 30 november 2017

Michelle van Dijk: Darko's lessen*****Michelle van Dijk: Darko’s lessen*****

Er is een groot aantal redenen waarom U deze roman moet lezen.

1.       De vertelstijl van Van Dijk is poëtisch en realistisch, ze schrijft prachtig proza.
2.       ‘Darko’s lessen’ is de debuutroman van Michelle van Dijk.
3.       Het leven in Servië wordt verteld op een rauwe bijna afstandelijke manier en toch weet Van Dijk je dan te raken, sowieso zorgt deze roman voor rillingen, over de liefde, over de oorlog, over persoonlijke keuzes.
4.       De liefdesrelatie tussen Darko en Janna is broos, teder, hard en liefdevol.
5.       De moeder van Darko vertelt hem over zijn achtergrond.
6.       ‘Darko’s lessen’ leest als een trein, en is filmisch. Je leest en kijkt naar het filmdoek waar je alle gebeurtenissen aan je voorbij ziet gaan.
7.       Deze roman kluistert je aan je stoel, je moet lezen.
8.       Deze roman verdient vijf sterren en ik kijk nu al uit naar een nieuwe roman hetzij vervolg door Michelle van Dijk.
9.       ‘Darko’s lessen’ zorgt voor onrustige nachten, in je dromen komen Darko en Janna tot leven, maar vooral alle gebeurtenissen in Servië houden je uit je slaap.
10.   En elke andere reden die U kunt verzinnen, deze parel heeft maar 179 pagina’s.

Voor Een Perfecte dag voor Literatuur van Notjustanybook.nl mocht ik dit debuut lezen. Ik werd finaal weg geblazen door de mooie stijl van Van Dijk. Leest U ook wat mijn medebloggers vinden van ‘Darko’s lessen’:
http://www.notjustanybook.nl/2017/10/darkos-lessen-michelle-van-dijk/


Uitgeverij Douane schrijft over Darko’s lessen:

“Na een half uur lezen gaat het jurkje uit. Ze is roomwit. Ik hou van haar lichaam. Het vangt al het licht in deze kamer. Het draait erin rond en maakt mij duizelig. Ik wil mijn ogen niet dicht doen, ik wil zien hoe Janna het licht is.”
 Darko (20) reisde op zijn elfde met zijn ouders vanuit Servië naar Nederland. Hij heeft een relatie met Janna, die bijna vijftien jaar ouder is en als niet zo happy happy single vooral last heeft van 'first world problems', zoals keuzestress en verveling. Sinds ze Darko kent, is haar probleem vooral dat zij een lerares ís en dat hij haar leerling wás. Darko werkt zich intussen te pletter om genoeg te verdienen, een diploma te halen. De tegenstellingen maken hun liefde niet zozeer onmogelijk of verboden, maar wel kansarm. In deze rauwe roman wordt Darko volwassen in het heden van de Rotterdamse working class. Grijpen de pijn van een ongelijke liefde en de herinneringen aan het Servische slagveld van de jaren '90 Darko op fatale wijze naar de keel? Of gaan hij en Janna het redden in de smeltkroes Rotterdam?

Titel: Darko’s lessen
Genre: Literatuur
Uitgeverij: Douane
Aantal pagina’s: 179

Dank aan uitgeverij Douane voor een exemplaar.

1 opmerking:

Unknown zei

Geweldig geschreven recensie, kan zo in een omslag of sticker op het boek!