maandag 12 februari 2018

Valentijnfestival 2018Valentijnfestival 2018

Voor de vierde keer organiseerde het Valentijngenootschap het Valentijnfestival op 10 februari jl. Men had voor de tweede keer gekozen voor restaurant Het Oude Tolhuys in Utrecht. Ik was erbij dit jaar. De belangrijkste items van dit festival zijn de uitreiking van de Valentijnprijs 2018 voor het best verschenen romantische boek en de bekendmaking van de winnaar van de schrijfwedstrijd die het genootschap elk jaar organiseert.

Voorafgaande aan de prijsuitreiking waren er een verschillende activiteiten zoals twee lezingen door auteurs, een workshop schrijven en er was een ruimte ingericht met kraampjes. Daar kon je boeken kopen, speciaal uitgezochte theesoorten, handgemaakte artikelen waaronder geschilderde omslaghoezen en auteurs kon ontmoeten. Uitgeverij Ellessy stond er met boeken en uitgever Larry Iburg himself was aanwezig. Door fotograaf Jeroen Mies kon je op de foto worden gezet en natuurlijk heeft hij een reportage gemaakt.

Helaas vonden de workshop schrijven en de lezingen tegelijkertijd plaats, waardoor je moest kiezen.

Schrijver Marcel van Driel hield een wervelend betoog over het schrijfproces en in het bijzonder zijn schrijfproces. Hij is begonnen als jeugdboekenschrijver en zijn 1e boek is Billy de kip, een prentenboek waar men elkaar vecht. Dat was zijn reden om boeken te gaan schrijven, men is vaak zo lief voor elkaar terwijl jongetjes flink met elkaar kunnen vechten, ook jonge kinderen. Nog steeds is Billy de kip een succes terwijl andere boeken totaal niet worden gelezen. Van Driel heeft filmscenario’s geschreven en denkt nog steeds in scènes en niet in hoofdstukken. Hij schrijft nu 15 jaar en zijn 50e boek komt binnenkort uit.

Daarna hield schrijver Martin Scherstra zijn betoog waarin hij inging op het omgaan met kritiek en zijn schrijverschap. Zijn vrouw is zijn kritische noot.

De workshop schrijven was erg leuk geweest vertelde een lezeres, Zij schoof bij mij aan de tafel voor het moment suprême, de uitreikingen.

De verhalenwedstrijd werd gewonnen door Elsbeth de Jager met haar verhaal ‘Mijn dagelijkse date’.

De winnaar van de Valentijnprijs 2018 werd Martin Scherstra met zijn boek ‘Adempauze’. Andere genomineerden waren ‘Crash’  door Ellen Lina, ‘Een zomer in Frankrijk’ door Eva de Wit, ‘Het huis aan de overkant’ door José Vriens en ‘Na die nacht’ door Kirstin Rozema. 

Kirstin Rozema won met haar boek de publieksprijs.

De middag werd geleid door voorzitter en auteur Suzanne Peters en Marjan van den Berg vertelde als voorzitter van de jury over de genomineerde boeken.

In 2019 zal voor de 5e keer het Valentijnfestival worden gevierd…. Groot, groter, groots?

1 opmerking:

sherry zei

Wat leuk ik zag het op fb voorbijkomen. Ik ben er nog nooit geweest. Wellicht volgend jaar.