vrijdag 8 maart 2019

Jennifer Zeyneb Joukhadar: De kaart van zout en sterren*****


Jennifer Zeyneb Joukhadar: De kaart van zout en sterren*****

Uitgever AmboAnthos schrijft over ‘De kaart van zout en sterren’:

"De kaart van zout en sterren' van Jennifer Zeynab Joukhadar is een betoverend boek voor liefhebbers van "De zoon van de verhalenverteller'. Jennifer Zeynab Joukhadar vertelt het hartverscheurende verhaal van een hedendaags Syrisch meisje en een middeleeuwse avonturier, en beide verhaallijnen zijn even sterk en meeslepend.
Wanneer Nours vader overlijdt, besluit haar moeder met haar drie dochters terug te verhuizen van New York naar Syrië. Nour probeert de herinnering aan haar vader levend te houden door zijn verhalen over Rawiya te herhalen, een meisje in de twaalfde eeuw dat zich vermomt als jongen om bij een beroemde kaartenmaker in dienst te treden.
Syrië blijkt veranderd en al snel bereikt het geweld Homs. De familie wordt gedwongen te vluchten, en ze nemen dezelfde route als Rawiya honderden jaren eerder. Die is niet geheel zonder gevaar en ze komen voor een keuze te staan die het gezin voorgoed uiteen kan laten vallen.


Jennifer Zeynab Joukhadar is een Syrisch-Amerikaanse schrijver. Ze is geboren in New York, en heeft een islamitische vader en een christelijke moeder. Haar korte verhalen verschenen onder andere in Kenyon Review en The Saturday Evening Post. "De kaart van zout en sterren" is haar debuut.

‘De kaart van zout en sterren’ heeft een betoverende cover met een intrigerende titel. De titel en de cover maakten mij erg nieuwsgierig naar dit boek, nog voordat ik de informatie had gelezen. Toen ik las dat deze roman over een familie gaat die Syrië moet ontvluchten, wilde ik deze roman lezen. Want helaas is dit laatste keiharde realiteit. 

Nours moeder besluit na het overlijden van haar man terug te keren naar Syrië vanuit New York, terug naar haar familie, naar haar roots. Ze wil dat haar kinderen beschermd opgroeien. Niets is minder waar, hoewel men denkt dat het geweld hen niet raakt, nadert de oorlog Homs. De familie moet vluchten.
Nour vertelt de verhalen over een twaalfde eeuws meisje, Rawiya. Rawiya treedt in dienst bij een beroemde kaartenmaker. Daarvoor verkleedt ze zich als jongen. Samen met de kaartenmaker gaat ze op reis. Nour gaat op ook op reis, alleen zij is vluchteling.

In twee verhaallijnen wordt het verhaal verteld, heden en verleden worden prachtig met elkaar verweven. Nour en Rami (Rawiya) maken veel mee en ‘De kaart van zout en sterren’ geeft een mooi maar ook ontluisterend beeld van de landen rondom de Middellandse zee. Waar de reis van Rami moeilijk en zwaar is, maar mooi, maken Nour en haar familie de verschrikkelijkste dingen mee. Ze worden ziek en raken elkaar kwijt. Als het gezin uiteindelijk herenigd is,  is er veel gebeurd en dragen allen de sporen van deze vreselijke ervaring voor de rest van hun leven mee.

Nour spreekt geen Arabisch, maar ze leert het beetje voor beetje en het lijkt alsof je zelf ook een beetje Arabisch leert. Want niet alles is en wordt vertaald. Nour is een kleurrijke persoonlijkheid. Alles om haar heen drukt ze uit in kleuren.

Persoonlijk vind ik het prettig als niet alles is vertaald. In ‘De kaart van zout en sterren’ komen veel woorden in het Arabisch voor en daarbij moet je nadenken of googlen. Het haalt wel het leestempo uit het verhaal, maar deze roman nodigt juist uit tot langzaam lezen. Het geeft een goede indruk van de sfeer. 

Joukhadar schrijft poëtisch, en kleurt haar woorden en zinnen. Ze schrijft zelf en ik quote:
“De tekst is schilderen met woorden”

Vanaf het begin werd ik in de verhalen gezogen. Hedendaagse problematiek en een geschiedkundig verhaal smelten samen in een smeltkroes van geuren, kleuren, klanken, verdriet, geluk, begrip en onbegrip en liefde. Graag had ik een kaart uitgespreid over de tafel en daarop de routes getekend en bijgehouden van de reizen van Nour en Rawiya. 

Het verhaal van Nour en haar familie is zeer actueel. Het verhaal van Rawida is en leest als een sprookje. ‘De kaart van het zout en de sterren’ is een prachtige en realistische roman die indruk maakt.

Auteur: Joukhadar
Titel: De kaart van het zout en de sterren
Genre: Roman
Uitgeverij: AmboAnthos
Aantal pagina’s: 512

Met dank aan Uitgeverij AmboAnthos voor het E-book.

Geen opmerkingen: