vrijdag 15 november 2013

Oek de Jong Wat alleen de roman kan zeggen****


Oek de Jong Wat alleen de roman kan zeggen

Een perfecte dag voor literatuur startte voor mij met het boek van Oek de Jong Wat alleen de roman kan zeggen. De vraag op welke manier de roman kan overleven terwijl er zoveel andere media zijn wordt beantwoord en gelukkig voor ons lezers zal de roman altijd blijven bestaan. Dit essay doet mij weer eens beseffen hoe belangrijk het is dat er schrijvers bestaan en er ook nieuwe komen. In prachtig proza beschrijft De Jong dat de roman altijd zal overleven wat er ook gebeurt. 

De Jong geeft romanschrijvers ook een belangrijke leefregel mee. De romanschrijver verscherpt zijn blik, verdiept zijn inzicht en vergroot zijn bewustzijn. Bij het romanschrijven openbaart zich het diepe ik. 

Maar alles wat geldt voor een romanschrijver geldt ook voor ons lezers. Mijn blik wordt verscherpt, mijn inzicht verdiept zich en mijn bewustzijn vergroot. Mijn diepe ik komt naar voren. Hoe geweldig is het toch om een roman te lezen. Boeken zullen dus altijd overleven en zeker het romangenre, want een roman lees je vaker, omdat je mooie passages nog een keer wilt lezen.

Oek de Jong noemt aantal romans in dit boek. Het levert een prachtige lijst op waar ik een aantal van heb gelezen, maar ook weer nieuwe namen in ontdekte. De Jong is een begenadigd schrijver en een lezer.

Een lezer die net als ik zich mag laten leiden en stimuleren, maar die ook actief moet gaan speuren naar romans om deze te verwerken en te herlezen op zoek naar die verdieping en verrijking. Lezen is net als schrijven een opdracht, een voorrecht en een avontuur.

Wat een prachtig essay en na het lezen er van kan ik alleen maar beamen:

Lang leve de roman!Lees wat andere bloggers over dit boek lezen.......1 opmerking:

Mick zei

Mooi gezegd en geschreven!