vrijdag 31 januari 2014

Yvonne Keuls; Koningin van de nacht****Yvonne Keuls Koningin van de nacht****

Dit zegt Ambo Anthos Uitgevers over Koningin van de nacht:

Den Haag, 1940. De zevenjarige fantasierijke Daan Maandag komt uit een muzikaal gezin. Zijn overleden moeder was een groot violiste, zijn joodse vader Daniël is een begaafd pianist en zijn vioolspelende zus gaat zelfs door voor een wonderkind. Ook voor Daan ligt een toekomst in de muziek in het verschiet. Maar dat is niet wat hij wil. 

Als de oorlog uitbreekt, vlucht zijn vader in de muziek. Hij vertrouwt erop dat de Duitsers hem met rust zullen laten, omdat hij valse documenten heeft gekocht en bovendien getrouwd was met een niet-joodse vrouw een `gemengd huwelijk waardoor hij zich veilig waant. Op 21 november 1944 vindt in Den Haag de grote razzia plaats codenaam `Schneeflocke’ en worden Daniël en zijn gezin op wrange wijze uit de droom geholpen. 

Voor Koningin van de nacht putte Yvonne Keuls uit andermans en eigen oorlogsherinneringen, welke laatste ze eerder deels verwerkte in haar novelle Daniël Maandag. Het resultaat is een prachtige roman over een halfjoods gezin dat probeert te overleven tijdens de oorlog. Daarnaast is Koningin van de nacht een ontroerend verhaal over een onmogelijke vriendschap, volwassen worden, de relatie vader-zoon, vader-dochter en musicus-muziekinstrument.

Naast Roos, de talentvolle vioolleerling, en Daan, is er tante Isabel. Tante Isabel heeft de verzorging van de kinderen overgenomen toen moeder Rosalinde naar Zwitserland vertrok. Daan en zijn vader hebben een echte vader-zoon relatie.  Deze personen zijn echte mensen door Yvonne Keuls tot leven gewekt.
In deze mooie prachtige roman zit weinig tot geen oorlogsgeweld. Koningin van de nacht is een boek vol psychisch leed. De korte hoofdstukken lezen prettig. Koningin van de nacht is een toegankelijke roman voor iedereen.

Dat Yvonne Keuls onderwijzeres is geweest komt duidelijk naar voren in Koningin van de nacht, ze legt alles uit en bespreekt uitvoerig dingen. Dat is soms wel eens jammer, verbeeldingskracht heb je niet zo nodig.  Maar ik begrijp deze wijze van vertellen wel. Ze wil zo graag de generaties die weinig tot niets weten van het dagelijkse leven in de Tweede Oorlog alles vertellen. 

Mijn ouders hebben de Tweede Oorlog meegemaakt, en zij wilden er nooit zoveel over vertellen. Maar in geschiedenislessen in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw stond de Tweede Wereldoorlog centraal en dat is niet meer zo. Mijn vader wordt 95 jaar, hij was 21 jaar toen de oorlog uitbrak in Nederland, mijn moeder was 17 jaar, en is in 2006 overleden. Er zijn niet veel mensen meer die nog zelf kunnen vertellen wat ze hebben meegemaakt als ze er al over willen vertellen.  Yvonne Keuls voelde zich geroepen tot het vertellen van deze verhalen en dat doet ze op een prettige manier.

Voordat ik Koningin van de Nacht las heb ik haar novelle Daniël Maandag gelezen, een  klein meesterwerkje.  

Een perfecte dag voor literatuur heeft een aanwinst erbij..... 

Lees ook alle andere weblogs over dit boek op  http://www.notjustanybook.nl/2013/12/koningin-van-de-nacht-yvonne-keuls/

Geen opmerkingen: