zaterdag 30 mei 2015

Teresa Toten: De onverwachte held van kamer 13B****Teresa Toten: De onverwachte held van kamer 13B****

Adam zit in een praatgroep voor jongeren met een dwangneurose. Hij telt constant in zijn hoofd, heeft een hekel aan even cijfers en doet er minstens twintig minuten over om zijn huis binnen te stappen.  Dan komt er een nieuw meisje in de groep. Adam valt als een blok voor Robin. Hij zou alles voor haar willen doen. De jongeren mogen allemaal een superheld kiezen die ze graag zouden willen zijn. Robin wil gewoon Robin zijn en Adam kiest voor Batman, dan kan hij Robin beschermen. Thuis gaat het niet goed. De moeder van Adam krijgt anonieme dreigbrieven. Hij mag niet vertellen dat zijn moeder het zwaar heeft en dat hun huis steeds voller raakt met allerlei dingen. Zijn moeder zegt dat ze hem dan bij haar weg zullen halen. Dat wil Adam niet. Ondertussen worden zijn tics steeds erger. 

Adam probeert het goede te doen. Batman zou het liefst iedereen willen redden, Robin, zijn moeder, zijn kleine broertje Moppie en zijn nieuwe praatgroepvrienden. Maar hoe kun je de held zijn, terwijl de chaos in je hoofd steeds groter wordt.

Toten schrijft het verhaal van Adam in korte hoofdstukken. De dwangneurose, verzameldwang en andere tics maken deel uit van het verhaal, ze zijn er in opgenomen alsof het normaal is. Je leeft mee met Adam die het goede wil doen, en je gunt hem  het allerbeste.

Vanaf het eerste hoofdstuk was ik enorm geboeid door het boek en las achter elkaar door. De onverwachte held van kamer 13B is een goede Young Adult. Zeker jonge mensen met neurosen of andere psychische aandoeningen zullen herkenning vinden in de hoofdpersoon en de eerste liefde (verliefdheid) die zo ontzettend mooi wordt beschreven. Ook de liefde van Adam voor zijn jongere broertje Moppie is weergaloos. Het is wel erg jammer dat alle andere personen er zo bekaaid af komen, ik had graag meer willen lezen over Robin, de andere jongeren van de praatgroep, maar ook over de moeder van Adam. Hier en daar wordt een sluier opgetild, maar dat is wat pover.

In De onverwachte held van kamer 13B  lees je dat het is zoals het is, er zijn geen makkelijke oplossingen  voor psychische aandoeningen, Liefde en loyaliteit kunnen een oplossing in de weg staan. Maar als lezer mag je genieten van de eerlijke en humorvolle kijk op Adams’wereld

Het boek kreeg in Canada de prestigieuze Governor General Literary Award

Ik las het boek voor Een perfecte dag voor Literatuur van Not Just Any Book.nl.

Lees ook wat mijn medebloggers schrijven over deze Young Adult:

 http://www.notjustanybook.nl/2015/04/de-onverwachte-held-van-kamer-13b-teresa-toten/


Geen opmerkingen: