vrijdag 19 augustus 2016

Geert Mak: De levens van Jan Six****



Geert Mak: De levens van Jan Six****

Dit zegt Uitgeverij Atlas Contact:

Dit is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen. 

Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon altijd weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties, door vier eeuwen heen, over kleine en grote zaken – zelfs met George Washington – in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe. De levens van Jan Six is het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

Geert Mak ik een begenadigd verteller en schrijver. Dat blijkt wel weer uit zijn nieuwste boek. Mak heeft met ‘De levens van Jan Six’ een prachtig en indringend boek geschreven over Jan Six en zijn erfgenamen. Elke oudste zoon heet Jan en in dit boek lees je de verhalen van tien.  Maar je leest niet alleen over de levens van deze Jannen, de geschiedenis van vier eeuwen wordt prachtig door hem in beeld gebracht. Het is een lijvig boek geworden.

Jans Six was geen heilig boontje, integendeel. Er zijn ook buitenechtelijke kinderen geboren. Maar Jan Six en zijn nazaten hadden één grote passie, kunst. Mak heeft in de persoonlijke archieven mogen speuren en vertelt over de kunstvoorwerpen, zoals ze met liefde zijn behandeld zo geeft hij ze een ereplaats in zijn boek. Tegelijkertijd komen er veel historische gebeurtenissen aan bod. Dat is toch wel de grote kracht van Mak, geschiedenis verbinden met fictie, dan gaat alles leven en dat start al vanaf de eerste bladzijde. ‘De levens van Jan Six’ is gemakkelijk leesbaar, Mak verweeft moeiteloos de verhalen van de verschillende Jannen, kunst en historie aan elkaar.

'De levens van Jan Six’ is een aanrader en zeker lezers die van geschiedenis houden moeten het boek lezen. Enerzijds vind ik het boek verplichte kost voor de lessen geschiedenis op het Middel- en Hoger Onderwijs. Dit boek vertegenwoordigt zoveel stromingen en geeft zoveel uitleg over de historie en kunst dat het heel goed te gebruiken is. Anderzijds is het gewoon een heel fijn en mooi boek om te lezen.En dat geldt voor alle lezers.

Ik mocht een drukproef lezen, het boek ligt vanaf 25 augustus a.s. in de boekhandels, hij is wel al te reserveren.

Auteur: Geert Mak
Titel: De levens van Jan Six
Genre: Literatuur
Uitgeverij: Atlas Contact
Aantal pagina’s: 446 inclusief verwijzingen




Geen opmerkingen: