dinsdag 19 september 2017

Winnie Li: Zwarte bladzijde*****Winnie Li: Zwarte bladzijde*****

Wat zou jij doen als je wordt aangevallen? Ga je aangifte doen? Hoe leef je verder en wat gaat er door je hoofd of liever gezegd wat spookt er door je hoofd na zo’n ingrijpende gebeurtenis? En wat zijn jouw gedachten als blijkt dat de dader piepjong is en zegt dat jij het zelf wilde. 

Vandaag komt het boek 'Zwarte bladzijde' uit, geschreven door Winnie Li, bij HarperCollins. Ik las deze roman voor de releasedatum van 19 september 2017. En ben erg onder de indruk van dit boek op twee verschillende manieren.

Uitgeverij HarperCollins schrijft over ‘Zwarte bladzijde’:

Een slachtoffer, een dader, twee levens die nooit meer hetzelfde zullen zijn.
Op vakantie in Belfast wordt Vivian verkracht - op klaarlichte dag, op een open veld, en de dader is pas vijftien... In één klap breekt haar leven in tweeën: voor en na, dader en slachtoffer, opgeven of overleven. Ze komt er al snel achter dat er op verkrachting een maatschappelijk taboe rust; zowel de hulpverlening, de politie als de rechters hebben geen idee wat ze met de zaak aan moeten, zeker niet als de jonge dader onschuldig pleit.

Winnie M Li laat zien hoe zowel Vivian als de dader hun levens onder de loep nemen. Wat is er die dag precies gebeurd? Waarom kruisten juist hun wegen zich?

Li baseerde het boek op haar eigen gruwelijke ervaringen. Met Zwarte bladzijde schreef ze ontroerend proza dat tot nadenken stemt en uitnodigt om de discussie aan te gaan.

Afgelopen Pinksterweekend werd Nederland opgeschrikt door het verbijsterende nieuws dat twee jonge meisjes verdwenen waren, op korte afstand van elkaar. De meisjes werden alle twee dood gevonden. Deze twee zaken waren niet aan elkaar gerelateerd, en toch was er één grote overeenkomst, er waren twee jongens gearresteerd, piepjonge jongens. En toen las ik ‘Zwarte bladzijde’.

Ik was geschokt door het verhaal van Vivian (lees het verhaal van de auteur Li). Haar leven is verwoest en kent een voor en een na de gebeurtenis. Met grote verbijstering en verontwaardiging las ik ‘Zwarte bladzijde’. Li vertelt tevens het verhaal van de jonge dader. ‘Zwarte bladzijde’ grijpt je naar de keel. Dat is wat Li met je doet, je leest en leest en je wordt steeds bozer op alles wat er gebeurt (en niet gebeurt, maar wel zou moeten gebeuren).

Li heeft prachtig verwoord wat er door je heen gaat en je leven (tijdelijk) verwoest is. Vivian doet alles om haar leven weer op de rails te krijgen en zij gaat de confrontatie met de dader aan die onschuldig pleit. Je leest over zijn gedachten en zijn leven. Maar is alles te verklaren vanuit zijn opvoeding en zijn gedrag? Hoe gedraagt de rechterlijke macht zich en welke rol speelt de media?

Li schudt mensen wakker, zij schudt jou wakker en doet je kijken naar een wereld die niet altijd gemakkelijk is. Een wereld waarin jeugd door het systeem kan glippen, waar media een grote rol speelt , waarin naar vrouwen en meisjes op een bepaalde manier wordt gekeken, waar misdaad niet of nauwelijks bestraft wordt, en naïviteit ver te zoeken is.

‘Zwarte bladzijde’ is niet een boek dat je in een adem uitleest, dat wil je wel, maar de gebeurtenissen komen letterlijk rauw op je dak gevallen. Soms moet je even pauze nemen om alles te verwerken en daarna weer door te lezen. Vivian is moedig, Winnie is moedig. Zij gaat de confrontatie aan. 

Leest U allen de verbijsterende roman ‘Zwarte bladzijde’ en verwondert U.

Auteur: Winnie M. Lee
Titel: Zwarte bladzijde
Genre: Literaire roman
Uitgeverij: HarperCollins

Met dank aan Uitgeverij HarperCollins voor een exemplaar van ‘Zwarte bladzijde’.

1 opmerking:

sherry zei

Ik ben zeker benieuwd naar het boek!