zaterdag 14 oktober 2017

Elizabeth Jane Howard: Lichte jaren****Elizabeth Jane Howard: Lichte jaren****

Anno tweeduizend zestien en -zeventien lijken wel de jaren van de series bij uitgeverijen en door auteurs. Ook Uitgeverij Atlas Contact komt met een serie, en wel een vierluik, de boeken van Elizabeth Jane Howard over De Cazalets worden uitgegeven. Dit jaar verschijnen er twee delen en komend jaar volgen het derde en laatste vierde deel. Bijzonder is het wel, de schrijfster overleed in 2014 en wordt gezien als een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Engeland. Haar boek The Light Years, The Cazalets Chronicles: Volume One verscheen in 1990. Ik heb deze eerste en imposante roman mogen lezen.

Uitgeverij Atlas Contact schrijft het volgende over 'Lichte jaren':

De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van de vierdelige 'Cazalet-kronieken' van Elizabeth Jane Howard, die de periode 1937-1947 omspannen. Deel 1, 'Lichte jaren', begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer. Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd - maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit. 'Lichte Jaren': voor de liefhebbers van 'Downton Abbey'.

Als tiener keek ik met mijn ouders naar de tv serie “Upstairs, Downstairs”, het wel en wee van De Bellamy’s. We keken ook naar “The Onedin Line”, en zaten als familie gekluisterd aan de buis. De avonden dat de series werden uitgezonden, werden vrij gehouden. Jaren later heb ik de afleveringen nog een keer terug gezien en hoewel ik de series nog steeds leuk vond, was mijn beleving anders geworden. Zo verwend was ik geworden door alles wat er op tv gebeurt. Lezen is toch anders dan tv kijken, je voorstelling is anders. Maar ‘Lichte jaren’ deed mij erg denken aan de serie “Upstairs Downstairs” en vreemd is dat niet, het gaat over Engeland en beslaat de jaren dertig, voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Het boek ademt dezelfde sfeer als deze serie.

In ‘Lichte jaren’ is de hoofdrol voor de familie Cazalet. Er zijn drie generaties en ze hebben hun rijkdom vergaard door de houthandel. Er gebeurt niet zo heel veel, maar alles wat er in de rijkere kringen voorkomt, maar niet genoemd mag worden komt voor, verhoudingen, geldgebrek, overspel. Onderhuids gebeurt er veel, maar alles wordt met de mantel der liefde bedekt. Elk jaar brengen de drie generaties, grootouders, drie zonen en echtgenotes, een dochter en zeven kleinkinderen de zomer door in Sussex. En ze nemen hun personeel mee.

De gruwel van de Eerste Wereldoorlog ligt nog vers in het Engelse geheugen en dat maakt het voor ons lezers ook interessant. Nederland was neutraal in deze oorlog en vocht niet mee. Hoewel er natuurlijk wel degelijk dingen gebeurden, heeft de Eerste Wereldoorlog veel minder impact op ons land gehad dan de Tweede Wereldoorlog. Engeland vocht wel mee. En deze afschuwelijke jaren zijn niet te branden uit de Engelse hoofden.

En dan komt er de dreiging van weer een oorlog, je leest het op de achtergrond. Uitgebreide karakterbeschrijvingen en prachtig natuurproza completeren het verhaal. ‘Lichte jaren’ is een lijvige roman waar U Uw concentratie absoluut bij nodig heeft. De stamboom en een overzicht van het personeel voorin helpen daar wel bij.

Maar als U aan ‘Lichte jaren’ begint, wilt U alles lezen over De Cazalets. Want dit verhaal blijft en beklijft. U kijkt meteen reikhalzend uit naar een volgend deel.

Inmiddels lees ik het tweede deel ‘Aftellen’ op Hebban.nl, als feuilleton, in vier delen.

Auteur: Elizabeth Jane Howard
Titel: Lichte jaren
Genre: Literatuur en Romans
Uitgeverij: Atlas Contact
Aantal pagina’s: 518

Dank Uitgeverij Atlas Contact voor een exemplaar.
 

1 opmerking:

Sherry zei

Ik zal deze onthouden misschien wordt het wel mijn volgende leesboek!Er liggen hier nog twee dozen vol met boeken en dan nog de planken erachter niet te vergeten.