donderdag 26 april 2018

Rene Denfeld: Het sneeuwmeisje****


Rene Denfeld: Het sneeuwmeisje****

Uitgeverij HarperCollins schrijft over ‘Het sneeuwmeisje’:

Hoeveel kilometer je ook hebt moeten rennen, hoelang je ook weg bent geweest, het is nooit te laat om gevonden te worden.
Madison verdween op vijfjarige leeftijd in het bos. Dat was drie jaar geleden. Hoewel de kans dat ze nog leeft bijzonder klein is, huren haar ouders een specialist in: Naomi Cottle, bijgenaamd 'de kindvinder'. Naomi begrijpt verdwenen kinderen beter dan wie dan ook, omdat ze zelf ooit is ontvoerd.
Naomi's zoektocht naar het meisje voert haar terug naar haar eigen verleden, naar het pleeggezin waar ze geborgenheid vond. Van de tijd daarvoor herinnert ze zich niets. Maar hoe dieper ze het bos in loopt, hoe dichterbij haar verleden komt.
Diep in dat duistere woud woont een meisje dat denkt dat ze een sneeuwmeisje is. Omdat ze altijd binnen moet blijven, in de hut die ze deelt met een jager, heeft ze een rijke innerlijke belevingswereld. Haar redding ligt in fantasie, hoop en liefde op een plek waar je die niet verwacht.

Zelden lees je een roman die een thriller is, spannend, hartverscheurend met een gruwelijke dagelijkse werkelijkheid. Het komt zo vaak voor dat kinderen verdwijnen, ontvoerd en misbruikt worden, zeker in andere landen. Maar tijdens het lezen van ‘Het sneeuwmeisje’ kwamen de gebeurtenissen van vorig jaar steeds in mijn gedachten, de verdwijning van de twee meisjes. Hoewel de meisjes dichtbij elkaar woonden en de zaken sterk op elkaar leken, bleken het toch verschillende misdrijven te zijn. Nederland was in de ban van de zoektocht naar de meisjes en het verdriet om hun dood. Net als toentertijd de zoektocht naar de twee broertjes. Zo verdrietig en emotioneel deze zaken waren, ‘Het sneeuwmeisje’ zorgt voor eenzelfde gevoel. 

Kindvinder Naomi heeft een sterke overlevingsdrang, ze is zelf ontvoerd geweest en misbruikt. Ze heeft een sterk ontwikkeld speurtalent ontwikkeld en ze is lichamelijk getraind. Daarnaast vertrouwt ze bijna geen mensen. Slechts een handjevol dierbaren geeft ze alle vertrouwen. Ze heeft al veel gezinnen hulp gegeven door verdwenen kinderen te vinden, ook al waren dat niet altijd fijne boodschappen. Zo gaat ze op zoek naar Madison, drie jaar na haar verdwijning. Zij is de laatste strohalm voor haar ouders, die sinds haar verdwijning in een hel leven. Madison verdween tijdens een dagje uit in het bos. 

Denfeld heeft een bijzonder mooie spannende roman geschreven. Vanaf de eerste bladzijde word je in het boek getrokken en ze neemt je mee op de zoektocht van Naomi naar Madison (en alle herinneringen van Naomi, zowel de goede en de slechte trekken aan je voorbij). Want ondertussen gaat het leven verder, haar pleegmoeder Mrs Cotlle is aan haar laatste dagen begonnen, en haar pleegbroer Jerome zorgt voor haar. 

In ‘Het sneeuwmeisje’ is een aantal verhaallijnen naast elkaar gezet die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben. Maar elke verhaallijn treft doel en uiteindelijk komt alles samen in een bijzonder goed plot. Maar niet alle verhaallijnen zijn afgerond en laten absoluut de ruimte voor een nieuw boek over Naomi, de kindvinder.

Auteur: Rene Denfeld
Titel: het sneeuwmeisje
Genre: Roman
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 252Geen opmerkingen: