zondag 5 augustus 2018

Chris Huinder: Liefde in Lissabon***


Chris Huinder: Liefde in Lissabon***

Uitgeverij Palmslag schrijft over Liefde in Lissabon:

De reislustige Sophie wordt in Portugal verliefd op de gids Tauro. Ze krijgt een jongen die ze Érico noemt. De vader ontkent dat Érico zijn zoon is. Vanwege haar vroege en mysterieuze dood wil Érico alles weten. Samen met zijn halfzus Annie gaat hij op onderzoek uit. Enkele jaren na de dood van Sophie interviewt een bevriende student enkele familieleden en vrienden.
Twintig jaar later krijgt een professionele journalist toegang tot brieven van Tauro en een geheim dagboek van Sophie. Hij dringt diep door in de werelden van Sophie, Tauro, Érico en Annie. Een afschuwelijke waarheid komt aan het licht.

Als je deze beschrijving leest, zijn je verwachtingen hooggespannen. Tel de cover er bij op en ik verwachtte een mooie literaire roman te lezen. Aan deze verwachtingen heeft de kortgeleden overleden auteur Huinder niet helemaal voldaan.

Een tragisch familieverhaal wordt beetje voor beetje ontleed. Familieleden en vrienden geven hun beeld van wat er gebeurd is. En dat is nou ook net wat ‘Liefde in Lissabon’ is, het persoonlijke verhaal wordt gescheiden en de journalist vertelt het verhaal, zakelijk, met oog voor detail, dat wel. Maar elke keer als het verhaal van Sophie gaat leven en je een inkijkje krijgt, is er de zakelijke toon. De kleine stukjes informatie zorgen voor spanning en je voelt de dreiging en de tragiek. Hoe jammer is het dat de zakelijke toon dan overheerst.

Maar het is wat het is, het is het verslag van het onderzoek naar een tragische liefdesverhaal. Het toch wel losbandige leven van Sophie beïnvloedde een groot aantal mensen. Eenmaal gewend aan de manier van schrijven en het los laten van het onderzoek ga je ‘Liefde in Lissabon’ waarderen en wordt de vertelkunst van Huinder zichtbaar, een beetje vreemd maar wel lekker.

Auteur: Chris Huinder
Titel: Liefde in Lissabon
Genre: Literatuur
Uitgeverij: Palmslag
Aantal pagina’s: 186

Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor een exemplaar.Geen opmerkingen: