vrijdag 24 augustus 2018

Jackie van Laren: Springvloed***1/2


Jackie van Laren: Springvloed***1/2

Ondertiteling: Eilandliefde-serie deel 3

Uitgeverij MeulenhoffBoekerij schrijft over ‘Springvloed’:

Mayke Ferwerda is een jonge vrouw die geboren is op het eiland, en die als een van de weinigen van haar leeftijdgenoten heel zeker weet dat ze er ook wil blijven wonen en er haar leven wil opbouwen. Maar zo veel werk is er niet, en zie maar eens een leuke partner te vinden die hetzelfde over de toekomst denkt… Gelukkig is ze al een heel eind op weg met haar plannen: ze heeft als kok bij Grote Vis, de enige strandtent van het eiland, de leukste baan die ze zich kan voorstellen. En ze heeft een vriendje, al is hij volgens haar ouders misschien niet helemaal een ideale schoonzoon.

Het enige wat haar danig irriteert is het feit dat de strandtent van een dreigend faillissement gered is door Cam, een losbollige surfer uit een deftig gezin met veel te veel geld. Gelukkig heeft ze haar baan nog, maar nu hangt die arrogante kwal de hele tijd rond op haar werk. Hij is zelfs min of meer haar baas! Of is hij misschien toch minder onuitstaanbaar dan hij op het eerste gezicht lijkt?

'Springvloed' is alweer het derde deel van de Eilandliefde dat ik heb gelezen en na dit deel volgt het 4e en laatste deel ‘Tegenstroom’. Dat boek ligt klaar om gelezen te worden.

In dit deel is de hoofdrol weg gelegd voor Mayke Ferwerda, een eilander in hart en nieren. Mayke wil op het eiland blijven om een bestaan op te bouwen. Ze heeft een vriendje, maar is toch niet helemaal tevreden. Ze is blij met haar baan als kok in De Grote Vis, maar ergert haar aan één van de eigenaren, Cam. Ze is al eens aangesproken op haar gedrag tegen hem, maar het lijkt wel of hij het slechtste in haar naar boven haalt.

Tjonge jonge jonge, wat ging ik mij op een gegeven moment ergeren aan Mayke, zo stug, zo eigenwijs, eigengereid, vooringenomen, trots, koppig en zo ongelooflijk dom. Ze is een echte noorderling, een eilander, en ja daar klinkt herkenning en zelfkennis uit, want ben ik niet zelf een Friezin in hart en nieren?

Maar het is echt zo, Mayke haalde bij mij het bloed onder mijn nagels vandaan. Ik wilde haar zo graag toeroepen: “Meid, zie je niet dat je vriendje je aan het lijntje houdt en kijk eens goed rond, er is iemand die je geweldig vindt. En doe niet zo ongelooflijk irritant en wees niet zo koppig”. Dat is dan weer het nadeel van boeken lezen, papier luistert wel, maar zegt niets terug. Om de afloop te weten moet je maar lezen, en hoofdstuk na hoofdstuk ontdekken hoe het afloopt.

De helden in dit verhaal zijn de mannen, hun intermezzo’s en gesprekken openen je hart en geven het verhaal een apart, komisch en humoristisch tintje. En dat waren de hoofdstukken waar ik weer even op adem kwam, want als een hoofdpersoon je zo irriteert is dat bijzonder en knap geschreven door een auteur.

Van Laren introduceert in ‘Springvloed’ wederom nieuwe personages die in het laatste en afsluitende deel een grote rol krijgen. Ik heb nog een reisje tegoed naar dit eiland.

Auteur: Jackie van Laren
Titel: Springvloed
Genre: Roman
Uitgeverij: MeulenhoffBoekerij
Aantal pagina’s: 352

Geen opmerkingen: