maandag 3 september 2018

Sarah Winman: De blikman*****


Sarah Winman: De blikman*****

Uitgeverij Orlando schrijft over 'De blikman':

Dit is bijna een liefdesverhaal. Maar zo eenvoudig is het niet. Ellis en Michael sluiten vriendschap op hun twaalfde en lange tijd bestaat het leven van de jongens uit samen fietsen door de straten van Oxford, zichzelf leren zwemmen in de rivier, gedichten ontdekken en de vuisten van hun vaders ontwijken. En op een dag groeit deze vriendschap uit tot iets meer. Tien jaar later is Ellis getrouwd met Annie en is Michael uit het zicht verdwenen. Wat is er in de tussentijd gebeurd?
De blikman is een hartverscheurend verhaal dat de liefde viert in al haar vormen. Een liefdesverklaring aan zachtmoedigheid en vriendschap, aan verlies en het leven.


Winman heeft een ontroerende novelle geschreven over een man en een vrouw die elkaar leren kennen, over twee vrienden die alles samen deden. Dan veranderen er dingen, zoals dat in het gewone leven gebeurt. Levens veranderen, personen groeien, mensen overlijden, ziektes die niet genoemd mogen worden. ‘De blikman’ is een grote herkenning, een tijd dat er nog geen internet bestond. Men noemt het een goede tijd, maar was dat wel zo?

Ellis is degene die in ‘De blikman’ de hoofdrol speelt. Hij heeft het niet gemakkelijk en heeft veel voor zijn kiezen gehad. Stukje voor stukje ontrafelt zich zijn geschiedenis. Winman heeft het vermogen om van Ellis en de mensen in ‘De blikman’ mensen van vlees en bloed te maken. Ze heeft een sobere schrijfstijl, maar wat ze schrijft is doeltreffend. Winman geeft een invulling aan gewone woorden, dat is de kracht van haar schrijfwijze. Van niets iets maken, van iets doodgewoons iets prachtigs maken, pure poëzie. Maar ook humor is haar op het lijf geschreven.

‘De blikman’ door Sarah Winman is een prachtig geschreven novelle en is absoluut een aanrader. Daarnaast is ‘De blikman’  een ode aan blik. Leest U ‘De blikman’ en U begrijpt wat ik bedoel.

Auteur: Sarah Winman
Titel: De blikman
Genre: Roman
Uitgeverij: Orlando
Aantal pagina’s: 192

Leest U ook wat collega-bloggers over 'De blikman' schrijven:

https://valeriesboekenwereld.wordpress.com/

http://metdeneusindeboeken.blogspot.com/

https://indeboekenkast.wordpress.com/

www.boeklovers.wordpress.com

www.theonlymrsjo.nl

www.tessaheitmeijer.com

www.leestafel.info

www.graaggelezen.blogspot.com

www.valeriesboekenwereld.wordpress.com

www.newordorder.nl

www.dleesclubvanalles.nl

www.biancaschrijft.nl

Geen opmerkingen: