donderdag 27 september 2018

Cas Lester: Spreek je chocola?*****


Cas Lester: Spreek je chocola?*****

Wonderlijk, er zijn boeken die ervoor zorg dragen dat in een nieuw boek beginnen even niet aan de orde is. ‘Spreek je chocola?’ door Cas Lester is een jeugdboek die dat met je doet. Tijdens het lezen werd ik geraakt door ‘Spreek je chocola?’, een jeugdboek voor 10+. Ik mocht dit boek lezen voor de Facebookgroep Kinderboeken.

Hoofdpersoon Jaz woont samen met haar moeder en drie oudere broers. Ze zit in klas 1R en is dyslectisch. (Dyslectisch betekent dat je moeite met het herkennen van letters. Lezen en spelling zijn moeilijk. Het heeft niets met intelligentie te maken.) Jaz is een vrolijke en stoere meid, die vriendin is met Lily. Maar vriendelijke Lily is vriendin geworden met Kara. Jaz vindt Kara niet zo leuk. Als er een nieuwe leerlinge in de klas komt, gaat ze naast Jaz zitten. Nadima kent weinig Engels. Nadat men een aantal talen heeft geprobeerd, geeft men het op. Jaz niet. “Ik viste een reep chocola uit mijn tas, brak een stukje af en gaf het aan haar. Spreek je chocola? vroeg ik”. Het ijs was gebroken en Jaz en Nadima zijn vriendinnen.

Wat er dan volgt is een vrolijk verhaal over vriendschap tussen twee meisjes, met appjes, met emoticons en al wat meiden doen. Nadima wordt opgenomen in de klas. Halverwege wordt het boek ernstig en wordt de achtergrond van de beide meiden belicht. Nadima is gevlucht uit Syrië en Jaz kent haar vader niet, na haar geboorte is hij weg gegaan. Jaz is en blijft de hoofdpersoon, vanuit haar ogen lees je alles en dat pakt wonderbaarlijk goed uit.

Lester heeft een vlotte schrijfstijl, zij weet wat meiden van rond de twaalf leuk vinden. Ze kan goed verwoorden wat Jaz ervaart en doet. De appjes en emoticons maken van ‘Spreek je chocola?’ een vrolijk boek en de onderliggende thema’s worden nergens zwaar. Je wordt geraakt door Jaz, haar dyslectie en haar grenzeloze vriendschap. Door dik en dun doet ze alles voor haar vrienden en dat is hartverwarmend. Na 51 hoofdstukken en 254 bladzijden moet je afscheid nemen van Jaz en Nadima en dat is jammer. Ik zou graag een vervolg lezen.

‘Spreek je chocola?’ is een aanrader met een grote A, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Ik zou het zeker voorlezen aan de groepen 7 en 8, omdat Jaz in de brugklas zit. Het boek gaat over vriendschap, voor elkaar opkomen, brugklasperikelen, en een hedendaags zeer actueel thema, Syrische vluchtelingen.

Leest en lees ‘Spreek je chocola?’ voor en geniet.

Auteur: Cas Lester
Titel: Spreek je chocola?
Genre: Jeugdboek
Uitgeverij: Gottmer
Aantal pagina’s: 254

Dank Uitgeverij Gottmer en facebookgroep Kinderboeken voor een exemplaar.Geen opmerkingen: