dinsdag 27 november 2018

Dodie Smith: De dagboeken van Cassandra Mortmain****


Dodie Smith: De dagboeken van Cassandra Mortmain****

Uitgeverij Karmijn schrijft op de achterflap:

'Ik schrijf dit terwijl ik in de gootsteen zit.'

En dat is alles wat U van mij krijgt, want deze roman is een pareltje dat heruitgegeven is in een nieuwe Nederlandse vertaling. En zeker niet alleen voor jonge mensen, vele lezers zullen van dit boek genieten.

Cassandra is de held in ‘De dagboeken van Cassandra Mortmain’. Logisch zult U zeggen, zo luidt de titel. Dat is ook zo maar dat zegt vaak niet alles. In deze roman is dat wel zo. Cassandra woont in een kasteel in Engeland, haar vader heeft ooit een experimentele roman geschreven, haar stiefmoeder is creatief en haar zus Rose is mooi en broer Thomas is er ook nog. Samen vormen ze een gezin dat het niet zo gemakkelijk heeft, financieel gezien.

Maar dan komen er nieuwe buren, rijke Amerikanen. De spanning stijgt, zou de oudste dochter niet gekoppeld kunnen worden? Want dan zouden alle financiële problemen voorbij zijn en kunnen reparaties worden uitgevoerd aan het kasteel. En dan begint het pas.

Het verhaal speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw, de tijd van Jane Austen. Cassandra begint met haar eerste dagboek, ze wil graag schrijfster worden. Het is het begin van een hilarische tijd, een prachtige roman, een pareltje voor onze ogen. Beetje voor beetje ontvouwt zich een drama in drie bedrijven (3 dagboeken). Cassandra beschrijft haar omgeving, gebeurtenissen en mensen met een oog voor detail. Het lijkt een kasteelroman, met de nadruk op lijkt. ‘De dagboeken van Cassandra Mortmain’ is een literaire roman met messcherpe observaties van een schrijfster in de dop.

Drie dagboeken verder ben je een ervaring rijker, en heeft Cassandra je hart gestolen. Smith heeft een prettig leesbare schrijfstijl. Ze zet een goed tijdsbeeld neer. En haar natuurbeschrijvingen lijken wel gepenseeld.

'De dagboeken van Cassandra Mortman' door Dodie Smith verscheen in 1949. De Engelse titel luidt: "Capture  the castle". Dodie Smith schreef eerder 'De 101 Dalmatiërs'.
Ik wens U allen veel leesplezier.

Auteur: Dodie Smith
Titel: De dagboeken van Cassandra Mortmain
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Karmijn
Aantal pagina’s: 395

Met dank aan Uitgeverij Karmijn voor een exemplaar.


Geen opmerkingen: