zondag 20 januari 2019

Jo Nesbo: Dr. Proktor en de grote goudroof*****


Jo Nesbo: Dr. Proktor en de grote goudroof*****

Als een bijzondere nacht voorbij is, waarbij je als lezer voor de keus wordt gesteld, doorlezen of het boek zachtjes dicht slaan en vergeten dat je las over het riool van Oslo, wordt er door de baas van de Nationale Bank van Noorwegen een nare ontdekking. De gehele goudvoorraad van het land is verdwenen. Het was dan wel een goudstaaf, want al het goud werd door tandartsen gebruikt voor vullingen, maar dan toch. De vermissing kan grote gevolgen hebben. Over een week komt De Wereldbank op bezoek. De koning heeft hulp nodig en Doktor Proktor, Lise en Bulle moeten deze klus klaren. Samen met de geheime dienst gaan ze op speurtocht, een speurtocht met een diamanten rand. 

‘Dr. Proktor en de grote goudroof’ is al het vierde deel in deze jeugdserie door thrillerauteur Jo Nesbo. Het is jammer dat ik pas dit vierde deel las, ook al is het boek zelfstandig leesbaar. Je hebt zo veel gemist, want ‘Dr. Proktor en de grote goudroof’ is een geweldig spannend en humoristisch jeugdboek. Nesbo maakt geweldige woordgrappen en hanteert vele bijzondere uitvinden die door Dr. Proktor zijn gedaan. 

Dr. Proktor, Lise en Bulle beleven de meest wonderlijke avonturen. Ze zijn nergens bang voor, dammen graag en drinken chocolademelk. Wonderlijk is het hoe Nesbo avontuur, spanning en humor samen weeft tot een geweldig verhaal. Het boek leent zich erg goed voor voorlezen. Kinderen zullen er van genieten, het lettertype is prettig leesbaar. De korte hoofdstukken, korte zinnen en de woordgrappen maken het verhaal bijzonder leuk en leerzaam. Als volwassene geniet je van deze woordgrappen en de gebruikte namen. Daarnaast is er een goede verhaallijn en een bijzonder plot. 'Dr. Proktor en de grote goudroof’ is een aanrader, met de aantekening dat starten in het eerste deel nog beter is.

De illustraties die gemaakt zijn door Georgien Overwater maken het boek af en tot een feestje.

Lees alle boeken over Dr. Proktor, Bulle en Lize, geniet en wacht op deel 5.

Auteur: Dr. Proktor en de grote goudroof
Titel: Jo Nesbo
Genre: Jeugdboek
Uitgeverij: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 251

Dank Facebookgroep Kinderboeken voor een exemplaar.

Geen opmerkingen: