dinsdag 30 september 2014

Mariët Meester: Hollands Siberië*****Mariët Meester: Hollands Siberië*****

Dit zegt Uitgeverij De Arbeiderspers:
De franciscaan Peter Pex wordt naar `het slechtste dorp van Nederland Veenhuizen gestuurd waar eerder geen enkele pastoor het heeft kunnen uithouden. Hij komt er in 1936 in dienst van de rijkswerkinrichtingen. Vol vuur begint hij aan zijn taak en probeert tegelijkertijd het hiërarchisch georganiseerde justitiedorp te doorgronden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandt hij samen met zijn huishoudster in het verzet. Ze krijgen een geheime liefdesrelatie, die steeds ingrijpender en gecompliceerder wordt. Hollands Siberië vertelt over de opkomst en ondergang van een man die alleen ‘s nachts zichzelf kan zijn.

Mariët Meester schreef deze roman waarin een pastoor zich staande probeert te houden tussen gevangenen en bewakers, tussen armen en rijken maar vooral Katholieke geloof, de ratio en eer en geweten.  
Hollands Siberië bestaat uit drie delen, voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Veertien jaar beslaat de roman van het leven van Pex, vanaf zijn komst naar Veenhuizen en zijn vertrek.

De pastoor is een aimabel mens, hij is niet kortzichtig en begrijpt de behoeften van de mens, maar grijpt ook in waar dit nodig is. Hij houdt van lekker eten en vasten vindt hij niet zo nodig. En dan ontmoet hij Martine, en begint een verhouding met haar, zijn huishoudster. Samen gaan ze in het verzet en dat wordt de mooiste tijd van hun leven. Maar een priester heeft zich te houden aan celibaat en de sterke liefde wordt verbroken.

Meester is een meester in het vertellen en is zeer betrokken bij het verhaal van Veenhuizen. Ze toont inlevingsvermogen, en hoewel het boek wordt geleid door onderzoek en research dat ze deed voor het boek is het een prachtige roman geworden. Geschiedenis komt tot leven en geeft herkenning. Er is afwisseling tussen poëtische beschrijvingen en zakelijke historie. En juist deze combi maakt deze roman zo prettig leesbaar.

Ik heb genoten van boek Hollands Siberië. De cover en titel zijn al voorbodes van een hele goede roman. En heeft en ferme indruk achter gelaten. Wow.

Ik heb Hollands Siberië mogen lezen voor Een perfecte dag voor literatuur van NotJustAny Book.nl. Lees hier wat mijn medebloggers over deze prachtige roman schrijven.
http://www.notjustanybook.nl/2014/07/hollands-siberie-mariet-meester/

Geen opmerkingen: