zondag 5 oktober 2014

Femke Ekelhof: Gegrepen****

Femke Ekelhof: Gegrepen

Dit zegt Uitgeverij Van Brug.nl:

Een meisje van twaalf jaar wordt verkracht. Haar omgeving heeft geen idee wat er allemaal in haar omgaat, want het lukt haar niet om erover te praten. School, ouders, hulpverleners: ze doen oprecht wat hen het beste lijkt, maar slaan de plank helaas mis. Het meisje doet wat zij denkt dat nodig is om zich eindelijk weer veilig te voelen: misschien kan ze dan ontsnappen aan de dader en aan haar levendige herbelevingen. Ze belandt echter in een nog veel gevaarlijkere situatie...

Femke Ekelhof weet de spanning in haar verhaal zo goed op te bouwen, dat je haast zou vergeten hoe zwaar het moet zijn geweest om dit allemaal op te schrijven. Dit boek is namelijk gebaseerd op haar eigen ervaringen. "Gegrepen" leest als een thriller, maar beschrijft een gruwelijke werkelijkheid: hoe dit verhaal afloopt, blijft tot de laatste pagina spannend.

Vaak zwijgen mensen die geweld is aangedaan. Ook Femke deed dat jarenlang. Tot ze begreep dat het genoeg was: het zwijgen werd een te zware last. Het was tijd om de stilte te doorbreken. Zoals ze schrijft op haar website www.doorbreekdestilte.nl: "Misschien kan ik met mijn verhaal de stem zijn van anderen die nog niet mogen, durven of kunnen vertellen wat hen is overkomen."


Lezen is inspanning en ontspanning. maar als je Gegrepen leest ben je totaal niet ontspannen. Het is geen feestje om te lezen en het onderwerp is zwaar. Het is verschrikkelijk om te lezen wat Femke allemaal meemaakt, mee moest maken en dat is ook het gruwelijke, het is waar gebeurd.

 De schrijfster Femke Ekelhof heeft een manier gevonden om om te gaan met haar traumatische verleden, ze schrijft het op. En probeert daarbij de weg open te breken voor degenen die het ook overkomen is of overkomt.

Dit boek is niet te beoordelen in het geven van sterren, Gegrepen is een boek dat iedereen zou moeten lezen, hulpverleners maar ook mensen om tieners heen, om in te grijpen, en signalen te ontvangen en goed te interpreteren, en de juiste hulp te geven, want "het gaat wel over schatje"\ is echt niet genoeg. en de waarheid is gruwelijker dan dat men denkt.


Inmiddels is het vervolg op Gegrepen nl. Onbegrepen uitgekomen.

1 opmerking:

Femke Ekelhof zei

Bedankt voor je recensie! Ik ben echter nog steeds druk bezig met het schrijven van het vervolg van Gegrepen: Onbegrepen, deze is dus nog niet uitgegeven.