zaterdag 25 oktober 2014

Agnes Martin Lugand: Gelukkige mensen lezen en drinken koffie***

Agnes Martin-Lugand - Gelukkige mensen lezen en drinken koffie

Categorie: Romans
Gepubliceerd op zondag 17 november 2013 08:35
Geschreven door Charlotte Veltman
003sterrenLugand-Agnès-Martin-Gelukkige-mensen-lezen-en-drinken-koffieDiane woont in Parijs waar ze erg ongelukkig is. Haar man en dochtertje zijn overleden na een ongeluk. Samen met vriend Felix runt ze een koffiezaak, maar Diane komt niet meer buiten. Het verdriet is te groot. Dan neemt ze een besluit om naar Ierland te gaan. Ze huurt een cottage en ze krijgt de indruk dat ze het er wel uit kan houden. Als ze de buurman ontmoet, moet ze wel even slikken. Hij is zeer nors en zit totaal niet op een buurvrouw te wachten. Maar de twee kunnen niet om elkaar heen en langzaam ontstaat er vriendschap die op meer zou uit kunnen draaien, maar dan verschijnt er een andere vrouw ten tonele.

'Gelukkig mensen lezen en drinken koffie' is een vreemd boek. Het lijkt op een chicklit, maar Martin-Lugand kan veel meer in het verhaal kwijt. Het gaat om humor, drama, vriendschap, liefde en het verdriet om een verloren liefde. Ze maakt veel gebruik van dialogen en die houden je scherp. Het taalgebruik is kort, met veel dialogen maar weinig opsmuk. Je vindt hier geen uitgebreide beschrijvingen van omgeving, de cottage en het landschap. En dat miste ik toch wel.

Het verhaal is niet origineel, maar de auteur maakt er wel een origineel verhaal van. Net als je weet hoe alles zal gaan, wordt het roer omgegooid. 'Gelukkige mensen lezen en drinken koffie' is een ontroerend verhaal over wat het is om te rouwen en hoe intens verdrietig je kunt zijn. Het is een proces waar je door moet om weer verder met je leven te kunnen gaan. Diane beschrijft haar gevoelens en de fases die bij de rouw horen op beeldende en indringende wijze.

Dit boek was bijna niet gepubliceerd. Martin-Lugand kon geen uitgeverij vinden die haar boek wilde uitgeven. Het boek werd op internet gezet en werd aangeboden voor 30 pence per exemplaar. De belangstelling was enorm! Al gauw volgden de uitgeverijen en werd dit boek uitgegeven. Het boek is nu een bestseller in Frankrijk, en aan zeventien landen zijn de vertaalrechten verkocht.

Geen opmerkingen: