maandag 15 juni 2015

Ellen Heymerikx: En nooit was iets gelogen****Ellen Heymerikx: En nooit was iets gelogen****

Pepe vertelt op zijn sterfbed aan zijn vrouw Juanita over zijn jeugd. Het echte verhaal, wat hij nooit eerder vertelde. Het is logisch dat hij daarover niet repte, zoals het citaat van Marita Kelson-Lauritz aan het begin van het boek “Je moet een mens zijn geheimen gunnen”. Juanita is er niet blij mee, maar er zou dan ook geen boek zij. Vier dagen kreeg Pepe om alles van zich af te schudden, vier dagen voor hij sterft. 

'En nooit was iets gelogen' is gebaseerd op verhalen die Ellen Heymerikx van Spaanse gastarbeiders hoorde. De meeste gedichten zijn geschreven door Jos Versteegen en het  boek door Ellen Heijmerikx. 

Pepe kon alleen leven door zijn eigen waarheid te creëren. Een wereld waarin misbruik een reden heeft, armoede een doel en oorlog niet voorkomt. Ook Juanita heeft haar eigen manier gevonden om zichzelf te handhaven in het leven, gedwongen door haar moeder en omgaan met de gruwelijkheden die ze ziet. “Doen alsof het zo is, maakt dat het zo is", dat is haar haar devies. Eigen waarheden maken om de echte waarheid te verbloemen, nl. leven in angst en oorlog en de armoede.


De kracht van 'En nooit was iets gelogen’ zit hem in de combinatie proza en poëzie. De gedichten die zelf gemaakt zijn of zijn uitgekozen en bewerkt zijn prachtig, aansprekend en ontroerend. Chapeau.


‘En nooit was iets gelogen’ is geen gemakkelijk boek om te lezen, je moet geconcentreerd lezen en zo nu en dan toch wel een leespauze nemen al is het niet gemakkelijk het boek weg te leggen. Want je wilt weten waarom Pepe er voor kiest zijn geheimen niet in het graf mee te nemen. Maar het is nodig om het verhaal en de beeldende beschrijvingen in je op te nemen. De gedichten zijn kleine meesterwerken, aan het einde van een hoofdstuk of er tussen in en passen zo goed. 


Voor u lezers om van twee gedichten te genieten:


‘Tussen de mantels in de kist,’

zo gaat een afscheidsliedje uit de bergen,

‘verstopte ik een vlinder en een wolk.

Ben je gelukkig in je nieuwe land?

Hier in de dorpen is het groot nieuws:

Een vlinder en een wolk vermist.'De mooiste coplas voor een stuiver!

Vijf centen voor de liefde en het leven,

voor wijsheid, God, het Spaanse land,

Op lakenwit papier en handgeschreven.Rest mij alleen nog u lezers, deze roman aan te bevelen en zelf uw conclusies te trekken, ik ben een leeservaring rijker.

Ik las deze roman voor Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees ook wat mijn medebloggers over deze roman schrijven:

 http://www.notjustanybook.nl/2015/04/en-nooit-was-iets-gelogen-ellen-heijmerikx/

Geen opmerkingen: