woensdag 24 juni 2015

Ilja Gort: Château fatale****Ilja Gort: Château fatale****

Leonie Fougard, journaliste, gaat undercover in de Parijse krakerswereld om een verhaal te schrijven voor Le Figaro. Zij ontmoet er Serge, hij leert haar vechten en ze worden een stel. Een jaar later gaan ze samen naar Corsica voor een nieuw verhaal. Serge wordt echter vermoord. Om alles op een rijtje te zetten gaat Leonie naar vrienden in Bordeaux. Didier en Alain zijn wijnboeren, maar het gaat niet goed met het bedrijf. Dan tekent Alain een winstgevend contract dat niet koosjer is. Tot haar verbazing krijgt Leonie informatie die ook met de dood van Serge samen hangt. Ze gaat op onderzoek uit en wil wraak. 

En dan komt ‘Château fatale’ echt op stoom. Achter elkaar leer je de meest vreemde en aparte karakters kennen, het lijkt wel of de gehele onderwereld aan je voorbij trekt. Er wordt veel bloed vergoten en mensen worden neergesabeld als of het niets is. Het boek ademt een en al actie.

‘Château fatale’ is zeer prettig leesbaar. Gort heeft een vloeiende manier van schrijven en doorspekt zijn dialogen met Franse uitdrukkingen, en gebruikt humor. De personen die hij beschrijft zie je voor je, de wijnboer Alain, de journaliste Leonie en Casse-Tête, de misdadiger die hen gaat helpen en Youssouf ‘Mbassa, een albino die een rijk man geworden is. 

Ik heb erg genoten van ‘Château fatale’. Ik ben fan van de boeken van Gort mede door zijn humor en die humor gebruikt hij ook in dit boek. Tel daarbij op de kennis van het Franse land en wijn en chapeau monsieur Gort, ik zie een film in het verschiet.

Geen opmerkingen: