zondag 12 juli 2015

Jeremy Massey: De laatste vier dagen van Paddy Buckley*****Jeremy Massey: De laatste vier dagen van Paddy Buckley*****

Dit zegt Uitgeverij Brandt over dit boek:
Een doodgraver in Dublin maakt de grootste fout van zijn leven. Een blunder die hem zijn leven kan kosten... Een hilarische en sprankelende roman over doodsangst

Weduwnaar Paddy Buckley werkt al jaren voor Gallagher's, een gerenommeerde uitvaartonderneming in Dublin. Na een gedenkwaardige amoureuze ontmoeting met een cliënte rijdt hij 's nachts met zijn auto een overstekende voetganger aan. Als hij bij de man neerknielt om hem bij te staan, herkent hij hem. Het slachtoffer is Donal Cullen, de broer van de beruchtste maffiabaas van Dublin. Donal is dood.

De volgende ochtend belt de familie van Donal de uitvaartonderneming met het verzoek diens begrafenis te regelen. Tot zijn ontzetting krijgt Paddy de opdracht langs te gaan bij de maffiabaas Vincent Cullen en zijn bende. Vincent is niet alleen intens bedroefd, maar ook witheet van woede: als hij degene vindt die zijn broer heeft aangereden, zo verzekert hij Paddy, heeft diens laatste uur geslagen.

'De laatste vier dagen van Paddy Buckley' is spannend verhaal, liefdesgeschiedenis en zwarte komedie ineen, wat het een zeer verrassende debuutroman maakt.

Schrijver Jeremy Massey was zelf uitvaartondernemer en werkte samen met zijn vader in hun familiebedrijf in Dublin. Later werd Massey scenarioschrijver. Hij woonde in Londen en Los Angeles, voordat hij met zijn vrouw en drie kinderen naar Australië verhuisde.

Was ik bevooroordeeld toen ik ‘De laatste vier dagen van Paddy Buckley’ ging lezen? Debuten vind ik bijzonder, omdat mensen, schrijvers de sprong hebben gewaagd om een boek te schrijven en uit te geven. Inmiddels heb ik toch wel een aantal debuten gelezen of mogen lezen. En zo kreeg ik de kans om het debuut van Jeremy Massey te lezen. 

De cover is uitgevoerd in zwart wit en de titel is gevat in de contouren van een doodskist. Een lugubere cover, meer een cover van een thriller en passend bij de titel. Maar ‘De laatste dagen van Paddy Buckley’ wordt beschreven als een roman, een spannende roman vind ik.  

Paddy Buckley is weduwnaar en heeft moeite met het verwerken van de dood van zijn geliefde en wat beschrijft Massey zijn liefde voor haar ontroerend en liefdevol. Zijn werk als uitvaartverzorger, doodgraver, helpt hem het verlies te accepteren, al is zijn werk de dood. Eigenlijk was het voor Paddy gemakkelijker geworden de dood van zijn vrouw te verwerken door de ontmoeting met twee nieuwe vrouwen in zijn leven.

Maar hij zorgt niet zo goed voor zich zelf, werken tot je er bij neer valt en niet kunnen slapen, moeten wel leiden tot een catastrofe. Dat gebeurt, hij rijdt een man dood, en niet zomaar een man, nee een maffiabaas. De nabestaanden van de dode beginnen een klopjacht. Het einde van ‘De laatste vier dagen van Paddy Buckley’ komt onverwacht en is bijzonder.

Al vanaf de eerste bladzijde wordt je belangstelling gewekt, prachtige en ontroerende zinnen en zo herkenbaar als je een geliefde hebt verloren, wie het ook is, je ouders, je partner, kind of gezinslid of goede vriend. En dan komt het verhaal op stoom en blijf je lezen en je verbazen en je voelt en ziet de ontzetting van Paddy voor je. ‘De laatste vier dagen van Paddy Buckley’ trekt ook als een film aan je voorbij, een zwart-wit film met aandacht voor detail, rouw en verdriet maar ook vreugde en liefde.

Spanning, emotie, zwartgallige humor, liefde, trouw  en herkenning zijn allemaal elementen die van ‘De laatste vier dagen van Paddy Buckley’ het boek maken dat het is, een bijzonder en geniaal debuut.  Ik ben weer een bijzondere ervaring rijker maar zorgt er ook voor dat ik letterlijk op adem moet komen en dit boek moet laten bezinken. 

Wow wat een debuut, en de volle vijf sterren waard en voor mij is 'De laatste vier dagen van Paddy Buckley' door Jeremy Massey de roman van 2015.

Geen opmerkingen: