donderdag 30 juli 2015

Femmetje de Wind: Rivka***Femmetje de Wind: Rivka***

Rivka is de dochter van een vader die aan de Duitse bezetter is ontsnapt door onder te duiken. Zijn steun en toeverlaat was Piet. Gelukkig maakte zijn moeder de juiste keuze door hem uit te trein naar Westerbork te zetten. Zij komt niet meer terug. Het onderduiken blijft knagen bij haar vader mede doordat haar vader tijdens zijn onderduiken een jonge moeder ontmoette, kind en moeder zijn later spoorloos. Rivka heeft moeite met mannen, ze valt voor de foute Daniël, die getrouwd is en toch vrouwen versiert. Als ze getrouwd is en een kindje heeft komt ze Daniël toch weer tegen.

Femmetje de Wind is voor mij een onbekende schrijfster. De cover ziet er goed uit, mooi blauw met een jas erop. De verhalen over vader Louis, zijn jeugd en de tijd na de Tweede Wereldoorlog vond ik zeer interessant en boeiend. Rivka is geen sterke vrouw, dat wil ze wel zijn maar als je valt voor een getrouwde man en later weer terwijl je zelf getrouwd bent en een kind heeft vind ik dat zwak. Maar ja dat is het verhaal.

De dialogen van drie familieleden in het hoofd van Rivka Oma Cohen, oom Levy en oom Benjamin zijn grandioos en een hele goede vondst. En naast de verhalen over Isaac zijn zij de mooiste stukken voor mij.

Het boek leest gemakkelijk, prettig lettertype maar ook goede leesstijl. Hoe jammer is het dan dat Rivka zulke foute keuzes maakt. Dat kan niet alleen te maken hebben met het oorlogsverleden van haar vader. Er gebeurt veel in ‘Rivka’, oud zeer komt boven. Uiteindelijk komen er antwoorden op een aantal vragen.

Geen opmerkingen: