vrijdag 7 augustus 2015

Nienke Denenkamp: Alleen op een eiland - Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat****



Nienke Denekamp: Alleen op een eiland, dagboek van een eilandbewoner****

Een prentenboek voor volwassenen, zo zou je het boek ‘Alleen op een eiland’ kunnen beschrijven, maar niet zo maar een prentenboek. Het boek bevat foto’s, tekeningen en heel veel informatie over de totstandkoming van het radioprogramma ‘Alleen op een eiland – Dagboek van een eilandbewoner’.  Wat een prachtig project en portret. Mijn moeder luisterde elke dag vooral de gesprekken met Godfried Bomans wilde ze niet missen, wat ze van de Jan Wolkers vond, zei ze niet. 

Ik kan het niet mooier vertellen dan deze informatie:

 


Uitgeverij Rubinstein presenteert
Alleen op een eiland
Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat
Nienke Denekamp

Alleen op een eiland
Het radioprogramma Alleen op een eiland: Dagboek van een eilandbewoner uit 1971 had een prachtig concept: schrijver woont in totale afzondering op onbewoond eiland. De enige verbinding met de bewoonde wereld is een radioverbinding. En zo kwam het dat het Waddeneiland Rottumerplaat in juli 1971 veertien dagen lang het toneel was van de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers. Radiopresentator Willem Ruis zocht vanuit het Groningse Warffum dagelijks contact met hen. Bomans vond het verschrikkelijk om zeven dagen alleen te zijn, in een tent, met alleen het gekrijs van duizenden meeuwen om zich heen. Wolkers beleefde de week eenzaamheid als een spannend avontuur, ontfermde zich over zieke dieren en vertelde ongegeneerd over zijn belevenissen.

Over het boek
In dit boek reconstrueert journalist Nienke Denekamp in woord en beeld hoe het idee van Gouwswaard tot uitvoering kwam. Denekamp zoomt in op de aanloop, de omgeving en de techniek. Maar bovenal op de hoofdrolspelers: Jan Wolkers, Godfried Bomans en Willem Ruis.
Daarnaast bevat dit boek een MP3-cd met de onverkorte Rottumerplaat-tapes, inclusief voor- en nagesprekken die een unieke inkijk bieden in een mediaspektakel anno 1971. 

Ik heb nog niet alle radio uitzendingen beluisterd, het boek heb ik ademloos gelezen en bekeken. En bij het luisteren ligt het boek op schoot. Een aanrader.



Geen opmerkingen: