woensdag 15 februari 2017

Marijke Schermer: Noodweer****Marijke Schermer: Noodweer****

Voor Een perfecte dag voor Literatuur op Notjustanybook.nl mocht ik ‘Noodweer’ door Marijke Schermer lezen.

Noodweer kent een aantal betekenissen, het is verschrikkelijk slecht weer en iemand kan uit zelfverdediging een strafbaar feit plegen. Die laatste betekenis komt als eerste naar voren als je gaat googelen en dat was verrassend. Noodweer leest voor mij als slechte weersomstandigheden. Op de cover zie je een rustige zee met kleine rimpelingen en een hoogwatermeter. Zowel de titel als de cover zorgden voor herinneringen.

Noodweer: Ik denk ik aan de stormen met minimaal windkracht 10 of hoger. Ik woon aan zee (eerst de Waddenzee, nu de Noordzee) en als het zo hard stormt, moet je de zee hebben gezien en ervaren. Prachtig. De wind die om je heen loeit en aan je trekt, de golven die metershoog zijn en neerslaan op de kust. Het zout op je lippen,  de regen die striemt in je gezicht. Alles wat er over wordt geschreven is waar. Maar hebt wel bakens nodig als je gaat kijken en het ervaren. 

Daar stond een baken,mijn vader hield mij vast en zorgde ervoor dat we heelhuids thuis kwamen. Die ene keer dat ik weer naar buiten mocht, met krukken, en met mijn vader boodschappen ging doen in de supermarkt. Na het winkelen en het volladen van zijn rollator was de wind opgestoken. Halverwege moest ik mij aan een hek vasthouden, omdat de wind vat kreeg op mijn krukken. Mijn vader bracht zijn rollator met boodschappen naar huis en ging mij toen helpen, samen met een buurman die hulp kwam bieden. Tussen deze twee mannen hinkelde ik naar huis, zij droegen mij als het ware. Op het nieuws hoorden we dat er een storm was opgestoken. 

Wat heeft dit alles te maken met het boek ‘Noodweer’, niet veel of alles, want niets is wat het lijkt. Zijn er bakens of ankers voor de hoofdrolspelers? Hoe kan een gebeurtenis een goede relatie verpesten? Waarom komen er problemen als mensen alles goed voor elkaar hebben? Dat lees je in ‘Noodweer’. Twee mensen, een gebeurtenis, een goed leven, een leugen en twee kinderen. De ingrediënten voor een thriller verwerkt Schermer in een goed leesbare roman die smeekt om een vervolg. Mag ‘Noodweer’ omslaan in ‘Mooi weer’?

Leest u ook wat mijn medebloggers vinden van ‘Noodweer’ door Marijke Schermer.

http://www.notjustanybook.nl/2017/02/noodweer-marijke-schermer/

Auteur: Marijke Schermer
Titel: Noodweer
Genre: Literatuur
Uitgeverij: Van Oorschot
Aantal pagina’s: 160

Dank Uitgeverij Van Oorschot voor een exemplaar.1 opmerking:

Sherry zei

Dat lijkt me een goed boek.