zondag 12 februari 2017

Pierre Jarawan: De zoon van de verhalenverteller*****Pierre Jarawan: De zoon van de verhalenverteller*****

De ouders van Samir en zijn zusje zijn vanuit Libanon gevlucht naar Duitsland. Als Samir acht jaar is verdwijnt zijn vader. Het gemis is groot en altijd knaagt het aan Samir. Waarom is hij weg gegaan en wat heeft een dia met het grote geheim te maken?

Samir’s vader Brahim el-Hourani vertelt prachtige verhalen. Dat deed hij al in de opvang en het vluchtelingenkamp. Ademloos werd er naar hem geluisterd. Ook Samir is onder de indruk en verheugde zich als zijn vader hem een verhaal zou vertellen. De verhalen van zijn vader vertelt hij de volgende dag aan zijn vriendinnetje Jasmin. Maar er komt een eind aan de verhalen als Brahim op een dag niet meer thuis komt.

Libanon. Het is een land waar ik altijd over droom. Ooit zou ik dit land willen bezoeken. Ik leerde over Libanon tijdens de geschiedenislessen over het Midden-Oosten, met het ontstaan van Israƫl als middelpunt. Waarom dit land mij aantrekt? Dit kleine land blijft overeind, is een toevluchtsoord voor velen. Altijd veert Libanon weer op. De kleuren zijn prachtig, de Libanese keuken zou formidabel zijn.

Jarawan neemt mij mee naar Libanon en vertelt over dit prachtige land. Hij beschrijft in prachtige bewoordingen dit land en laat haarschoonheid zien. Zijn verteltrant is beeldend en je hoort het gebed van de moskee, je voelt de zon branden op je huid. De ceder speelt een grote rol in 'De zoon van de verhalenverteller'. Maar ook lees je over het realistische verdriet van de hoofdrolspelers. De dagelijkse beslommeringen en het aarden in een nieuw land zorgen voor invoelingsvermogen. Je ziet het naaiwerk van mama Rana waar veel liefde in gestopt is, en je voelt het verlangen naar het geboorteland. Behalve emotioneel is ‘De zoon van de verhalenverteller’ liefdevol, humoristisch en vloeiend geschreven.

‘De zoon van de verhalenverteller’ is een gedetailleerd boek, elk moment wordt door Jarawan beschreven en gekoesterd. En ongemerkt leer je veel over de geschiedenis van het Midden-Oosten.

Samir reist naar Libanon, twintig jaar nadat zijn vader het gezin verliet. Samir zoekt naar antwoorden. Of hij die krijgt, moet U zelf lezen.

Auteur: Pierre Jarawan
Titel: De zoon van de verhalenverteller
Genre: Literatuur
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 441

Dank Uitgeverij HarperCollins voor het exemplaar.
Geen opmerkingen: