zondag 10 juni 2018

Lunch met De Moordwijven, 9 juni 2018


Lunch De Moordwijven
9 juni 2018

Juni is de maand van het Spannende boek en hoe leuk is het dan om actief met een aantal auteurs in gesprek te kunnen gaan. Op 9 juni jl. was ik bij een lunch met De Moordwijven in de bibliotheek in Voorschoten. 

De Moordwijven is een collectief, opgericht in 2015 met als doel om elkaars werk te promoten in bibliotheken en winkels, samen in gesprek te gaan over de boeken die zij schrijven, elkaar versterken, en bijstaan. Zij zijn de auteurs Marlen van Beek, Liesbeth van Kempen, Isa Maron, Anya Nawierra, en Ingrid Oonincx. 

Een klein gezelschap verzamelde zich in de bibliotheek. De ontvangst was zeer hartelijk en de moordwijven vonden mijn mystery guest geweldig, ik was met goede vriend Coenraad de Kat. De middag werd geopend door bibliothecaresse Miriam Joosse. Elke auteur vertelde wat over haar werk en elke auteur werd zo in het zonnetje gezet.

Isa Maron is lid van de jury voor de Schaduwprijs en zij vertelde wervelend over deze taak. Deze prijs is bedoeld als aanmoedigingsprijs voor beginnende schrijvers, voor mensen die net hun eerste stappen hebben gezet in boekenland op thrillergebied. Haar werk voor Storytel is net af en dat was zo anders als het schriftelijke werk dat ze gewend was. In een luisterboek kun je niet terug bladeren, je moet helemaal opnieuw beginnen dan. Er zijn veel minder personages nodig, uitgebreide beschrijvingen zijn saai om te luisteren en dialoog is zeer belangrijk. Zij sprak over het zevende boeksyndroom.

Ingrid Oonincxs is net overgestapt naar een andere uitgeverij, De Crime Compagnie, en haar vijfde boek ‘Pretty boy’ is net verschenen. Ze signeerde natuurlijk mijn exemplaar. 

Liesbeth van Kempen vertelde dat ze last had van het tweede boekensyndroom. Haar eerste boek ‘Gevaarlijk spel’ verscheen in 2015. Na een aantal pogingen lukte het ineens weer om te schrijven. Haar manuscript ‘Verpest’ ligt al bij de uitgever, maar zal pas in 2019 verschijnen, omdat haar uitgever haar boek graag meeneemt in de catalogus. Zij kijkt nu al uit naar de winter. 

Marlen van Beek vertelde dat ze nu werkt aan een nieuw idee, een roman.

Anya Nawierra was gestrand in Frankrijk door treinuitval en kon helaas niet aanwezig zijn.

Men vond het allen jammer dat er weinig aandacht in de media is voor de uitreiking van de 
Gouden Strop en thrillers in het algemeen. Afgelopen jaren was er altijd een Avond van het Spannende boek, maar daar is geen geld meer voor. Dit jaar werd deze prijs uitgereikt in een besloten feestje zonder lezers. Helaas worden er geen thrillers besproken in de praatprogramma’s zoals De Wereld Draait Door en Pauw of Jinek. En dat is een gemiste kans is het unanieme antwoord.

Nadat De Moordwijven nog een paar vragen beantwoordden, begon het tweede deel. Onder het genot van een heerlijke lunch die de bibliotheek had verzorgd werd aan drie tafels gesproken over thrillers, boeken, het boekenvak en de media. Alle mensen die deelnamen zijn liefhebbers van boeken. Een aantal mensen had ik al eens eerder ontmoet zoals uitgever Theo van Rijn van LetterRijn die aan zijn eerste thriller werkt. Ook Thrillers en More was aanwezig. 

Het was een leuke, leerzame en gezellige lunch. 

Mocht U in de gelegenheid zijn De Moordwijven te ontmoeten, gaan. Veel plezier alvast.

1 opmerking:

coenraad zei

het was zeer leuk en erg gezellig om je mystery guest te mogen zijn.