woensdag 4 december 2013

Ilja Gort: De geluksvogel****De geluksvogel door Ilja Gort****

Beschrijving
Harold Wechter is een Nederlandse reclameman die een wijnchateau in Frankrijk heeft gekocht. Hij komt in contact met Régis, een door en door Franse wijnboer wiens zaken niet al te best gaan. Harold adviseert Régis een ‘Camping à la ferme’ te beginnen. Hiermee ontketent hij een onstuitbare reeks voorvallen die op de camping op het zinderende Zuidfranse platteland tot bizarre situaties leidt.

Een advocatenkantoor wordt met kettingzagen het bos ingestuurd, Hollandse naaktlopers biodansen in het maanlicht, een belastinginspecteur krijgt te maken met een verrassende vorm van biologische oorlogsvoering en een druivenfluisteraar zoekt de mysterieuze wijngaard met merlotdruiven van verwoestend lekkere kwaliteit.

Ilja Gort, als wijnboer bekend van zijn La Tulipe-wijnen, publiceerde o.a. Leven als Gort in Frankrijk, Slurp!, Slurp! 2, Ik slurp dus ik ben, Château Slurp, De nieuwe wijnsurvivalgids en De Vrouwenslagerij. In De Geluksvogel, een nieuwe roman gebaseerd op Het Merlot Mysterie, is Gort op zijn best. Vol vaart en humor laat hij je gieren van het lachen, maar weet ook te ontroeren. 

Ilja Gort is een plezierige schrijver die van humor houdt en zijn belevenissen met verve beschrijft. Was ik eerst als lezeres van kookboeken al nieuwsgierig naar en fan van zijn boeken over wijn, Frankrijk en zijn belevenissen met Jonnie Boer, De vrouwenslagerij was al een feestje om te lezen en dat zet hij voort met het boek De geluksvogel. Heerlijk is het toch als een schrijver met humor een roman kan schrijven en daarbij het absurde niet schuwt. Wijn maken is een vak en dat bewijst Gort maar weer met dit boek, hij schrijft met kennis van zaken.  

Ik heb in het voorjaar een voorleessessie van hem mogen meemaken en dat was geweldig, hij is een actief en druk persoon die met verve voorleest uit zijn eigen boek. En wederom heb ik genoten van dit boek waarin wel hele absurde dingen gebeuren net als in De vrouwenslagerij.  Ik heb een aantal zeer vrolijke leesuren gehad.
Ik geef De geluksvogel welverdiend 4 sterren.Voor de liefhebbers van het Franse platte land, is ‘De Geluksvogel’ een must om te lezen. Voor de (nog) niet liefhebber zeker een aanrader, want na het lezen van dit boek krijg je beslist de neiging om op zoek te gaan naar Regis’ “Camping Authentique” en Harolds wijnchateau. Daarnaast leert de lezer het een en ander over het proces en fabriceren van een goede wijn en wat er allemaal bij komt kijken. Kortom een vermakelijk boek om te lezen voor een paar fijne uurtj

Geen opmerkingen: