vrijdag 13 december 2013

Jonathan Grimwood: Smaak****Smaak door Jonathan Grimwood****

Dit zegt Uitgeverij Xander

Jean-Marie Charles d'Aumout is wees, aristocraat, militair, spion en held van de Verlichting. Maar bovenal is hij chef. Smaak begint als de kleine Jean-Marie zich, na de dood van zijn ouders in leven houdt met kraakverse kevers. Dankzij geluk, een dapper hart en een scherpe geest groeit hij uit tot diplomaat. Hij wordt zelfs eigenaar van de meest decadente menagerie uit de Franse geschiedenis. Zijn allesoverheersende obsessie met eten geeft Jean-Marie's leven een magische lading, van zijn lachwekkende correspondentie met Voltaire en de Marquis de Sade, tot zijn rol in de val van de republiek Corsica waar hij op zoek is naar zeldzame kaassoorten. Terwijl in Frankrijk de revolutie nadert, zoekt Jean-Marie onverschrokken verder naar de ultieme smaakbeleving. Is het slangenbouillabaisse of toch gepekeld wolvenhart? Smaak is het verhaal van een achttiende-eeuwse foodie, met als zenuwslopende climax de Franse revolutie met een fantastisch feestmaal. Jonathan Grimwood heeft met deze smakelijke en geurige roman een hoofdstuk uit de Franse geschiedenis op een compleet nieuwe manier tot leven gebracht.

Smaak is het verhaal van een achttiende-eeuwse foodie, met als zenuwslopende climax de Franse revolutie met een fantastisch feestmaal.

Smaak is mijn eerste kennismaking met de schrijver Jonathan Grimwood. Een combinatie van roman, kookboek en historie is voor mij de ultieme ingang, drie categorieën samengevat in een roman waarbij ook nog een vleugje spanning aan te pas komt. Smaak leest erg plezierig, en is gemakkelijk leesbaar. Grimwood schuwt niet om de lezers de meest vreemde recepten voor te schotelen, of hoe bereid je een muis of slang brrr. En dat is echt griezelen en moet je wel een sterke maag voor hebben. Het verhaal van Smaak is erg bizar. 

Erg smakelijk zijn de sensuele genoegens die worden opgesnoept door Jean-Marie ‘d Amout en zijn vrouwen (echtgenotes, hoeren, maîtresses, het kan niet op lijkt het). Deze beschrijvingen vond ik ook wel hilarisch en humoristisch, hij krijgt er nl. nooit genoeg van.

Wat deze roman het meest interessant maakt is dat het zich afspeelt in de achttiende eeuw in Frankrijk, aan de vooravond van de Franse Revolutie. Al met al een feestje voor zintuigen en genot, maar ook voor mensen die van geschiedenis houden (historische romans) is Smaak een aanrader.

Ik dank Xander Uitgeverij voor het toezenden van het boek Smaak en de kans om deze roman te mogen lezen.

Geen opmerkingen: