dinsdag 27 mei 2014

George Packer: De ontluistering van Amerika****De ontluistering van Amerika**** door George Packer

Dit zegt Uitgeverij Atlas Contact:

Hoe laat je zien wat er in een land gebeurt? George Packer ging praten met Amerikanen uit alle geledingen van de samenleving omdat hij wilde weten wat de crisis nou écht betekent. Dus sprak hij met fabrieksarbeider Tammy Thomas, onvermoeibaar ondernemer Dean Price en Silicon Valley-wonderkind Peter Thiel. Hij vertelt het verhaal van een conservatieve journalist en van een wereldvermaarde rapper met wie gaat het goed, met wie slecht? Het resultaat is een portret van een verscheurd land. De ontluistering van Amerika is dertig jaar recente geschiedenis die leest als een road novel. Packer registreert slechts, hij oordeelt niet. Zijn onderneming is monumentaal en hij slaagt op grootse wijze. De ontluistering van Amerika is een authentiek, poëtisch, warm en pijnlijk raak portret van een uitzonderlijk land.

George Packer schrijft een intrigerend boek over het Amerika van vandaag. Hij laat het Amerika zien door burgers te laten vertellen wat hun geschiedenis is. En tussen deze portretten door legt hij verbanden tussen politieke, sociale en economische gebeurtenissen overal in Amerika. 

Packer beschikt over het vermogen om veel uit te leggen maar dat op een leesbare manier te doen. Daarom is De ontluistering van Amerika niet saai om te lezen, het is juist zijn verteltrant en de keuze van het laten vertellen door mensen dat dit boek gemakkelijk leesbaar is. En je leert er veel van, een aantal gebeurtenissen en reacties kunnen trouwens net zo goed in ons land plaats vinden. In zoverre is dit boek universeel. 

Laat geschiedenislessen tot leven komen door dit boek te gebruiken als u het over Amerika heeft, maar ook voor andere vakken is dit prima studiemateriaal. En aan alle mensen die geïnteresseerd zijn in Amerika lees dit boek. 

Ontluistering geeft aan het einde toch weer hoop.

Geen opmerkingen: