dinsdag 15 december 2015

Jan van der Mast: Agneta***Jan van der Mast: Agneta***

Voor Een Perfecte dag voor literatuur van NotJustAnyBook.nl las ik Agneta door Jan van der Mast.

Agneta is getrouwd met Jacques van Marken. Zij zijn de stichters van het Agnetapark in Delft, een tuindorp voor de arbeiders van de Nederlandse Gist- en spiritusfabriek, waar zij zelf ook wonen. Agneta wordt de parkmoeder genoemd. 

Agneta is een waargebeurd verhaal. En dat is ook wat het boek is, geschiedschrijving met een romantische inslag. Van zaterdag 29 juli 1905 tot en met donderdag 11 januari 1906 schetst Van der Mast het verhaal van twee mensen die veel idealen hadden. Agneta is een sterke vrouw die niets uit de weg gaat, onconventioneel. Dit boek is absoluut een monument voor haar. 

Jacques is een ziekelijke man, met een niet zo goede gezondheid, en hij is verslaafd aan morfine. Wonderlijk is het dan dat hij een minnares heeft en haar een toelage geeft, als zij de toelage niet ontvangt richt zij zich tot het bedrijf waar Agneta de brief onderschept en het besluit neemt haar te ontmoeten. Hoe het verder gaat moet u als lezer zelf ervaren.

Van der Mast belicht een jaar uit het leven van Agneta en Jacques. In dit jaar leer je de mensen kennen en wordt er veel over het verleden verteld. Het is wel even wennen aan de stijl van Van der Mast die voor mij gelijkenissen toont met de schrijvers Lodewijk van Deyssel en Frederik van Eeden. Maar waar zij boeiend schreven over het leven blijft het bij Van der Mast vooral geschiedschrijving en het oplepelen van historische feiten. Van der Mast is een goede historicus, maar het verluchtigen er van is niet altijd even gemakkelijk. Eenmaal  in het boek begonnen wil je toch wel weten hoe het afloopt. 

Met dank aan Nieuw Amsterdam Uitgevers van wie ik een exemplaar ontving.

Lees hier wat mijn medebloggers schrijven over Agneta door Jan van der Mast.

 http://www.notjustanybook.nl/2015/10/agneta-jan-van-der-mast/


Geen opmerkingen: