zaterdag 9 juli 2016

Linda Jansma: Judaskus***1/2Linda Jansma: Judaskus***1/2

In ‘Judaskus’ maken we kennis met Barbara, Annelien en Daniëlle. Barbara is getrouwd met Marcus, huisarts op het Friese platteland, en zij hebben twee dochters, Robin en Puck. Annelien is getrouwd met landgoedbeheerder Timo, die al een dochter heeft uit zijn eerste huwelijk, Daniëlle, en samen hebben ze een zoontje, Josh. Zij worden geflankeerd door doktersassistente Lotte en haar man en de vriend van Daniëlle. Dan is er ook nog een vreemdeling die her en der opduikt.

‘Judaskus’ is de achtste thriller van Jansma. Elke thriller van haar hand is gebaseerd op ware gebeurtenissen en verhalen. Zij geeft schrijnende misstanden een gezicht. Na gedegen onderzoek verwerkt ze deze in een boek. Verwaarlozing, uithuwelijking, misbruik, verslavingen, Jansma gaat ze niet uit de weg en geeft mensen die hiermee te maken hebben een gezicht.

In het begin is de staccato schrijfstijl zichtbaar. In korte zinnen, zelfs eenvoudig te noemen komen de verschillende personen aan het woord. Het lijkt alsof er dingen als los zand naast elkaar zijn gezet. Na een tijdje verandert de schrijfstijl, de korte zinnen zijn er nog steeds, maar worden afgewisseld door langere zinnen en lopen meer in elkaar over. Het perspectief wordt afgewisseld door de verschillende vrouwen Barbara, Annelien en Daniëlle. Boven elk hoofdstuk staat aangegeven wie er aan het woord komt. 

En toch, vanaf het begin tot halverwege, blijft het worstelen met de hoofdpersonen. Jansma schortte de verschijningsdatum op. Ze was niet tevreden en heeft ‘Judaskus’ herschreven. Wat er oorspronkelijk in het manuscript staat is natuurlijk geheim, maar uit de eerste hoofdstukken blijkt het geworstel van de auteur met deze hoofdpersonen. Gelukkig halverwege veert alles op, de personages komen tot leven en worden mensen van vlees en bloed. De verschillende verhaallijnen komen op stoom. En dan gaat ineens alles erg snel. Er komen verbanden tussen zaken en gebeurtenissen. Het plot is apart en totaal anders dan je verwacht. En daarin verrast Jansma de lezer. 

Dat de titel ‘Judaskus’ is, wordt pas in een laat stadium prijs gegeven. 

 ‘Judaskus’ begint met een ongeluk, een aanrijding tussen twee auto’s, en eindigt met een knal, en laat de lezer achter met de vraag hoe het nu verder moet gaan met de hoofdrolspelers. 

En nu is het wachten op de negende thriller en ik heb er een prachtige aanwinst bij mij voor mijn boekenkast. Ik heb er al negen staan, omdat ik een dubbele uitgave heb, 'Caleidoscoop' en 'Kwetsbaar', hetzelfde boek maar verschenen onder een andere titel en cover.

Dank je wel Linda Jansma dat ik een exemplaar van 'Judaskus' kreeg met een persoonlijke boodschap.

Het boek is verschenen bij De Crime Compagnie.

Geen opmerkingen: