woensdag 19 oktober 2016

Keith Stuart: Blokkenjongen****Keith Stuart: Blokkenjongen****

“Ik ben uit elkaar”. Dit is de eerste zin in ‘Blokkenjongen’. Het is Alex die dat zegt. “Zorg goed voor jezelf”, zegt ze”. Dat is Jody, Alex’vrouw, en samen hebben ze een zoontje Sam. De toon is gezet. Alex leven lijkt voorbij, hij was gelukkig, ze waren gelukkig tot Sam zijn intrede deed. "Vanaf het begin was hij moeilijk”. Maar het is niet alles wat het lijkt. Alex trekt bij zijn beste vriend Daniel in. Daniel is ongetrouwd en heeft alles goed voor elkaar. En hij is een echte vriend. Hij is ook degene die Alex wijst op het feit dat hij Sam moet leren kennen. En dat gaat hij doen, via de Xbox die Sam heeft gekregen van Jody. Communicatie komt tot stand, de sleutel Minecraft.

Tot zover in het kort het verhaal van ‘Blokkenjongen’. Het lijkt zo simpel he, je kind heeft eindelijk het stempel, autisme, en dan gaat alles wel vanzelf. ‘Blokkenjongen’ bewijst dat dat niet zo is, het is niet gemakkelijk om ouders te zijn van een kind met autisme, welke vorm dan ook. Het is passen, meten, op breekbaar ijs lopen, en vierentwintig uur per dag alert zijn. Alles is anders, gaat anders. Het samen zijn, echtpaar zijn, heeft er onder te lijden. En dan krijg je ook nog goedbedoelde adviezen als je kind weer eens in krijsen uitbarst of wat dan ook. Maar je moet het er mee doen.

‘Blokkenjongen’ is een ontroerend boek, over een jong stel dat uit elkaar gaat, doordat samen leven er niet meer is, maar met wel een bindende factor, zoontje Sam. Daarnaast leer je een aantal andere mensen kennen, Daniel, de vriend van Alex, en Claire, de vriendin van Jody (nee geen stel!). Ook familie van Alex duikt op, zijn moeder en zus Emma, die de hele wereld over reist. Een vroegere tragedie zorgde er voor dat Alex’ familie uit elkaar is gedreven. En dan is er nog Minecraft, vaker van gehoord, maar onbekend. ‘Blokkenjongen’ vertelt het allemaal, is in het begin wat houterig, maar op een gegeven moment heeft Stuart de toon te pakken en schrijft hij een emotioneel, verdrietig, liefdevol en prachtig boek over een jongen met autisme, en de mensen die daarmee moeten omgaan. Het boek zal veel herkenning geven voor ouders en vrienden van kinderen met een rugzakje.
Hoe het verder gaat met Alex, Sam en Jody en alle mensen die voorbij komen, zult u zelf moeten gaan lezen. Want ‘Blokkenjongen’ waarin liefde en vriendschap een grote rol spelen is een aanrader. 

Auteur: Keith Stuart

Titel: Blokkenjongen

Genre: Vertaalde literatuur

Uitgeverij: HarperCollins Holland

Aantal pagina’s: 411

Met dank aan Uitgeverij HarperCollins Holland voor een exemplaar.


Geen opmerkingen: