dinsdag 15 juli 2014

André Platteel: Alles hiervoor***1/2

Voor een Perfecte dag voor literatuur las ik:
 

André Platteel: Alles hiervoor***1/2

Dit zegt Uitgeverij De Arbeiderspers:
De jonge Jonathan heeft zowel zijn moeder als zijn broertje verloren. Als hij later last krijgt van paniekaanvallen, wordt hij gedwongen op zoek te gaan naar de oorzaak van zijn angst. Na een zeven jaar durende afzondering reist hij af naar de wildernis van Big Sur, Californië. Daar ontmoet hij de Noor, een charismatische man die een grote invloed op hem uitoefent. Als ze samen de Mojavewoestijn in trekken, is een confrontatie angstaanjagend en onafwendbaar. Jonathan voelt zich na de krachtmeting niet verslagen, maar gelouterd. Hij kan de relatie met zijn vader herstellen en aan zijn prille gevoelens voor Bette gehoor geven. Maar dan vallen er doden onder politici en ondernemers en alle sporen leiden naar de Noor. Jonathans leven kantelt voor de tweede keer, hij kan zich niet opnieuw afsluiten. Om de liefde voor Bette tot bloei te laten komen, moet hij afrekenen met de Noor.

Alles hiervoor is een road novel die afwisselend speelt in Amsterdam, New York, de wildernis van Big Sur en de Mojavewoestijn. Met zijn poëtische, levensdriftige stijl laat André Platteel zien hoe verlies je als mens ingrijpend kan veranderen. Alles hiervoor gaat over overgave: er alles voor over hebben intens te leven, na alles wat ooit tot verdriet, woede en angst heeft geleid recht in de ogen te hebben gekeken.

Tja en daar zit je dan, heel verdrietig doordat mijn lieve vader is overleden. En alles wat er daaraan is vooraf gegaan.. En dan lees je Alles hiervoor van André Platteel. Verlies kan een mens ingrijpend veranderen. Maar ook verlies verandert omgeving. Alles is anders als er een geliefde overlijdt. Alles wordt anders. Maar ook loutering als verdriet overgaat in herinnering, herinnering van de goede tijden.  Ook dat is Alles hiervoor. Het kost tijd en de hoofdpersoon heeft het niet gemakkelijk.

Prachtig proza schrijft Platteel, en het lijkt hem heel gemakkelijk af te gaan. Vloeiende zinnen, prachtige symboliek. Maar je hebt ook de neiging de hoofdpersoon toe te spreken, doe iets, ga er voor. 

De lezingen zijn van een aparte kwaliteit.

Niets kan alleen zijn is een zin die mij voorgoed bijblijft.

Lees wat mijn medebloggers zeggen over dit boek:


 

2 opmerkingen:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Ik kende het boek nog niet. Lijkt me een heel mooi verhaal!

Anoniem zei

Ik kreeg kippenvel van jouw blogpost door de mooie manier waarop je aangeeft hoe goed invoelbaar een boek/verhaal kan zijn door persoonlijke ervaringen, zoals het overlijden van een naaste. Knap gedaan.