maandag 16 februari 2015

Emma Healey: Ze is zoek****

Maud is op leeftijd en vergeet dingen. Ze schrijft veel op maar snapt later haar briefjes niet meer. Ze woont nog in haar eigen huis. Haar dochter zorgt voor haar, samen met een aantal verzorgende. Kleindochter Katie helpt haar oma ook. De vriendin van Maud, Elizabeth, is er niet, Maud gaat op zoek naar haar, want waar is Elizabeth nou toch? Hoe kan ze dit raadsel oplossen, terwijl mensen haar niet serieus meer nemen en ze zelf ook alles vergeet. Heden en verleden wisselen elkaar af. Maar ze zet door.

Ze is zoek is de debuutroman van Emma Healey. Het boek is ontroerend en geeft herkenning. Mijn vader had Alzheimer en kon hij dingen nog onthouden omdat ik alles voor hem opschreef en hier en daar briefjes plakte, Maud doet dat ook. Ze leest zo'n briefje maar weet dan niet meer hoe of wat. Niet koken, hoezo een ei kan toch geen kwaad denkt ze en vervolgens vergeet ze wat ze aan het doen is. Wat een impact heeft Alzeheimer als de doodnormale dingen niet meer gewoon zijn en wat kan Healey dat prima verwoorden.

De dochter heeft het niet gemakkelijk. "Dat heb ik je toch al gezegd" of verontschuldigend naar andere mensen 'Ik heb het haar al heel vaak verteld". Je voelt en proeft de onmacht. Maud heeft ook haar heldere momenten. En haar dochter en kleindochter zijn zorgzaam.

Verleden en heden worden door Maud door elkaar gehaald. Ze verhaalt van vroeger toen ze bij haar ouders woonde en over haar zus Sukey. Haar zus is spoorloos verdwenen en ze heeft nooit iets van zich laten horen. Haar koffer wordt wel op een gegeven moment gevonden. Maar deze oude wond is nooit genezen.

Hoe alles bij elkaar komt is aan de lezer, want dit boek is ontroerend en toch ook wel spannend. Want waar is Elizabeth? En wat is er gebeurd met Sukey? Het plot is verrassend.


Geen opmerkingen: