maandag 16 februari 2015

Yvonne van den Berg: De viool van mijn moeder****

Yvonne van den Berg - De viool van mijn moeder 

Voor een perfecte dag voor het prioriteitenkabinet NotJustAnyBook.nl herlas ik dit boek.
 
Berg-Yvonne-van-den-Berg-De-viool-van-mijn-moederIn het gezin van Else hangt een loodzwaar geheim. Haar moeder is opgegroeid in een NSB-gezin. Elses broer Bob wil meer weten en daardoor raakt Else ook geïnteresseerd, mede door de verhalen die ze op school hoort over de Tweede Wereldoorlog. Ze zoekt haar toevlucht in klassieke muziek en haar dwarsfluit. Dan vindt ze een oude viool op zolder die van haar moeder is geweest. Aan de vraag waarom zij niet meer speelt, zitten echter nog meer geheimen verbonden. Het geheim en de oorlog drukken op de hele familie en tekent de familieleden. De foute keuze van Elses grootvader staat alles in de weg.

'De viool van mijn moeder' is het verhaal van een verkeerde keuze dat het leven van een aantal generaties van een familie beïnvloedt. Het is de autobiografische debuutroman van Yvonne van den Berg. Het boek is gericht aan de broer van de auteur. Hij maakte deel uit van de familie die alles meemaakte. Het boek bestaat uit twee delen. Elk hoofdstuk heeft een titel, zodat de lezer weet over wie of waar het gebeurt en dat leest prettig.

Van den Berg gebruikt bij haar beschrijvingen kleuren, vormen, smaken en geuren. Ze worden subtiel toegevoegd en zijn erg smaakvol. Elk hoofdstuk ademt als het ware muziek. Het is net alsof je een muziekstuk leest; de noten zijn de woorden. Samen vormen ze een ontroerende roman. En als je het boek voor een tweede keer leest gaat alles nog meer leven omdat je de inhoud al weet, maar geniet van de prachtige proza.

Van den Berg heeft een vlotte schrijfstijl. De verhouding tussen moeder en dochter wordt boeiend beschreven. De muziek speelt een grote rol in 'De viool van mijn moeder'. Een toevoeging is dat de genoemde muziek in het boek op de website www.de vioolvanmijnmoeder.nl beluisterd worden. Daar krijg je ook informatie over de componisten.

Lees hier alle andere pareltjes van mijn medebloggers:
 http://www.notjustanybook.nl/2015/02/prioriteitenkabinet

Geen opmerkingen: