maandag 21 november 2016

Rachel Wells: Kat over de vloer***Rachel Wells: Kat over de vloer***

Alfie is terug, de grijze kater uit ‘Kat over de drempel’ is opnieuw de hoofdpersoon in het nieuwste boek van Wells. In het eerste deel over Alfie was hij dakloos geworden en vond hij nieuwe baasjes. Nu is hij gelukkig bij en met de bewoners van Edgar Road. 

Tot mijn grote plezier mocht ik het vervolg lezen over kater Alfie, en zijn vriendjes en vriendinnetjes (katten en mensen). Grappig is het om te lezen over de avonturen van dit katje. 

‘Katten hebben helemaal geen geld, en kijk eens hoe gelukkig wij zijn. Het enige wat wij nodig hebben zijn een vlinder om achteraan te zitten, een haardvuurtje om voor te liggen en een lieve schoot om op te liggen.” 

Dit lezende kijk ik naar mijn katten, het laatste hebben ze wel, maar buiten komen ze niet en ze moeten zich in huis vermaken. En nog altijd weet ik heus wel dat naar buiten kunnen erg fijn is voor een kat, maar als je in een drukke stad woont, hoog in een flat is dat toch anders. 

Hoe leuk is het dan om te lezen over Alfie die met zijn vriendinnetje Tijger leuke avonturen beleeft. Maar Alfie is niet zo maar een kater. Hij bemoeit zich met het leven van zijn baasjes en wil graag problemen oplossen. Er gebeuren namelijk in Edgar Road rare dingen. Midden in de nacht komt er een verhuiswagen met mannen die dozen uitladen en in een leeg huis neerzetten. Er is heel lang geen teken van leven overdag, alleen ’s nachts is er wat te zien. Wat is er aan de hand en waarom verstoppen de nieuwe bewoners zich? Alfie gaat op onderzoek uit, samen met vriendinnetje Tijger.

De schrijfwijze van Wells is niet moeilijk. Nergens hoef je je concentratie bij te houden en ‘Kat over de vloer’ leest gemakkelijk. De hoofdpersonen (of zou je ze hoofddieren noemen) zijn vertederend in hun manier van doen en laten. De kattenluikjes klepperen er lustig op los. De katten maken een wandelingetje naar het park, liggen lekker in de zon en hangen rond. Er is één ding wat ik wel erg jammer vind. De Engelse namen worden omgezet naar het Nederlands. Tijger i.p.v. Tiger klinkt prima, maar Zalm voor Salmon en Sneeuwbal voor Snowball vind ik minder goed klinken. 

Maar dat gezegd hebbende is ‘Kat over de vloer’ een prettig leesbaar boek, echte feelgood en past absoluut in de schoen of onder de kerstboom. Daarnaast kan het boek gelezen worden zonder het eerste deel ‘Kat over de drempel’, maar het is wel een aanrader om dit boek te lezen voor ‘Kat over de vloer’. Je weet dan wie de mensen zijn waar Alfie om geeft en hoe hij op Edgar Road is beland. Extra bonus is, dat je heerlijke uren leesplezier hebt voor de boeg.
Auteur: Rachel Wells
Titel: Kat over de drempel
Genre: Feelgood
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 254

1 opmerking:

sherry zei

Wat lijkt dit mij een goed boek.