woensdag 30 november 2016

Nelleke Noordervliet: Aan het eind van de dag****Nelleke Noordervliet: Aan het eind van de dag****

Voor Een perfecte dag voor Literatuur op notjustanybook.nl mocht ik ‘Aan het eind van de dag’ lezen, geschreven door Nelleke Noordervliet. 

Spoiler alert:
Deze recensie is geschreven door een fan en zal daardoor wellicht gekleurd zijn. Ik houd van de proza van Noordervliet, haar hoofdpersonen zijn echte mensen en de verhaallijnen kloppen en zijn goed beschreven. Zo ook in haar nieuwste boek ‘Aan het eind van de dag’.

In Noordervliets’ nieuwste boek is de hoofdrol weg gelegd voor mevrouw Katharina Mercedes Donker. Zij heeft een energiek leven geleid en doet dat nog. Op een dag ontvangt ze een brief met het verzoek van Carla Hartong om haar biografie te schrijven. Als biografe is zijn geïnteresseerd in het leven van mevrouw Donker en zij is van mening dat je voor een biografie niet dood hoeft te zijn. Juist de persoonlijke gesprekken zorgen voor een goede aanvulling. Mevrouw Donker aarzelt, ze wil helemaal niet, maar toch voelt ze haar gevleid. Ze overdenkt haar leven en dan trekt haar leven aan ons voorbij.

Vanaf de eerste bladzijde en het eerste hoofdstuk werd ik geboeid door het ‘Aan het eind van de dag’. De boeken van Nelleke Noordervliet zetten hersens aan het werk. Ze schrijft prachtig en fraai proza. Maar in ‘Aan het eind van de dag’ moest ik wel erg vaak een woord, zin of alinea voor een tweede keer lezen, veel herhaling en veel herkauwen. Het leestempo wordt er door vertraagd. ‘Aan het eind van de dag’ kan zo wel een dubbel feest worden, want je leest bijna alles twee keer. Maar het is ook een minpunt, je wilt graag verder lezen, over alles wat er gebeurt en is gebeurd. Je concentratie is vereist en het is vermoeiend om achter elkaar zo intens gebiologeerd en in opperste concentratie te lezen. 

Eenmaal in het boek gestart, kluisterde ‘Aan het eind van de dag’ mij aan de bank, en ik las en herlas en genoot. Er is herkenning, al is de losbandigheid mij vreemd. Noordervliet heeft weer een prachtig epos geschreven.
Nu is het Uw beurt om ‘Aan het eind van de dag’ van Nelleke Noordervliet te kopen en te gaan lezen, U zult genieten.

Leest u ook wat mijn medebloggers vinden van ‘Aan het eind van de dag’ door Nelleke Noordervliet.


Auteur: Nelleke Noordervliet
Titel: Aan het eind van de dag
Genre: Literatuur
Uitgeverij: Augustus, Atlas Contact
Aantal pagina’s: 347
Geen opmerkingen: