dinsdag 6 december 2016

Dani van Doorn: Geld of geluk****Dani van Doorn: Geld of geluk****

‘Geld of geluk’ is de debuutroman van Van Doorn. Ze schrijft jeugdboeken en verhalen, maar nu debuteert ze met een roman.

Van Doorn geeft het genre Feelgoodromans een nieuwe andere impuls. Niet een (jonge) vrouw op zoek naar geluk speelt de hoofdrol, maar een oude weduwnaar. Norbert Streyendaal heeft een lichte beroerte gehad en gaat bij zijn zoon wonen om te revalideren. Noodgedwongen is het voor hem niet, hij is blij niet meer alleen in zijn donkere voor hem lege huis te wonen. Merle, zijn schoondochter, ziet dat toch anders. Ze vindt het niet fijn, ze ergert haar aan hem. Ze tolereert hem om de erfenis. 

Dat geld toch, dat rotgeld dacht ik toen ik de achterflap las.
 
Toch is het allemaal niet zo erg als ik dacht hoor, Norbert is de zich van geen prins kwaad bewuste man en door zijn beroerte weet hij dingen niet meer of hij interpreteert ze anders. Maar aan zijn financiën wordt niet gekomen, kom op nou, hij als bankdirecteur kan dat toch zelf. Zoon Wilco laveert tussen hem en zijn vrouw, de kinderen vinden het geweldig dat opa bij hen woont. En dan is daar nog Leny, de huishoudster, en buurvrouw Hanneke.

Norbert is de ster in 'Geld of geluk', mede doordat hij wel wat op mijn vader lijkt, vooral toen ik wist dat hij aan de ziekte van Alzheimer leed en een aantal lichte beroertes had gehad. Norberts interpretaties zijn weergaloos en leveren humorvolle en leuke situaties op. Ach, en Merle, met haar krijg je toch ook medelijden, ze verliest haar baan, krijgt haar schoonvader in haar huis en dat valt toch echt niet altijd mee.

Dat is wel de kracht van Van Doorn, ze heeft een vlotte pen, heeft inlevingsvermogen en humor, heel veel humor. ‘Geld of geluk’ is een eenvoudige titel voor deze leuke roman. En zelf zou ik zeggen, graag alle twee. 

Met Kerstmis nog voor de deur of een verjaardag in het vooruitzicht is ‘Geld of geluk’ een hele goede keuze en zeker voor mensen die graag het feelgoodgenre lezen. Het gegeven dat oudere mensen een hele grote rol spelen in 'Geld of geluk' is aangenaam verrassend. Een hele goede invalshoek die ook goed uitpakt. Ik wens U allen veel leesplezier.

Auteur: Dani van Doorn
Titel: Geld of geluk
Genre: Familieroman, Feelgood
Uitgeverij: Ellesy
Aantal pagina’s: 244

Met dank aan auteur Dani van Doorn die haar uitgever Ellesy vroeg een exemplaar van 'Geld of geluk' toe te sturen.


Geen opmerkingen: