donderdag 22 december 2016

Jesús Carrasco: De grond onder onze voeten****Jesús Carrasco: De grond onder onze voeten****

Het is het begin van de twintigste eeuw als Eva Holman en haar invalide man hun intrek nemen in een dorp in Extremadura in Spanje. In dit dorpje zijn de bewoners uit hun huizen verjaagd en hun woningen worden toegewezen aan de dappere strijders van het Rijk, zo ook aan Eva en haar man Josif die nog maar een schim is van de man die hij vroeger was. Hun zoon is omgekomen in de oorlog. Op een nacht als Eva de slaap niet kan vatten ontmoet ze een man die in haar tuin plaats neemt, zwijgzaam. Zo voelt het ook, bezitting nemen van haar tuin. Behoedzaam zoekt Eva contact als hij niet weg gaat. Hij uit enkele woorden en Eva probeert er een verhaal van te maken.

Zelden heb ik een boek gelezen dat zo onsamenhangend is en toch zo ontroerend. Als je het proza ontdoet van de alle bloemrijke taal blijft er een verhaal over dat nog steeds gebeurt. Welk tijdsdeel je ook noemt de afgelopen eeuw, oorlogen waarbij burgers het slachtoffer zijn, zijn er in overvloede. En dat is een eng en naar idee. Carrasco beschrijft alles met een intensiteit die beangstigend is en heel vermoeiend is om te lezen. Hij gebruikt de natuur om ellende te vertellen. En wat hij vertelt is de waarheid, het leed dat slachtoffers wordt aangedaan is enorm, de pijn is groot. Mensen verliezen alles, huis, haard en familie. “Wie een kind heeft verloren, heeft ze allemaal verloren’.

Uitgeverij Meulenhoff schrijft over ‘De grond onder onze voeten’ door Jesús Carasco het volgende:

‘De grond onder onze voeten’ verkent onze verbondenheid met de aarde – de plek waar we geboren zijn, waar we vandaan komen, onze wortels. In hetzelfde rijke proza als in 'De vlucht' bezingt Jesús Carrasco de eindeloze weerbaarheid van de mens, de verwondering over ons inlevingsvermogen wanneer de ander in onze ogen niet langer een vreemde is. Een aangrijpende en overweldigende leeservaring, een boek dat je blik op de wereld voorgoed zal veranderen.

En dit stuk typeert deze roman zo mooi dat daar alles mee wordt gezegd.

Auteur: Jesús Carrasco
Titel: De grond onder onze voeten
Genre: Roman
Uitgeverij: MeulenhoffBoekerij
Aantal pagina’s: 253
Geen opmerkingen: