donderdag 8 december 2016

Merek Šindelka: Anna in kaart gebracht****Merek Šindelka: Anna in kaart gebracht****

Uitgevers Das Mag schrijft over deze roman:

'Anna, mijn lief, vertel over jezelf, dan ga ik een boek over je schrijven.'

Wie is Anna? Door de ogen van haar te oude minnaar (een voortvluchtige architect), haar grootvader met een glazen oog en een schrijver die verhalen haat, komen we steeds meer te weten over deze mysterieuze jonge vrouw. Maar welke verteller kunnen we vertrouwen? Wie laat zich niet leiden door vooroordelen, ogenschijnlijk onschuldige misverstanden en onzekerheden? Wie kent Anna echt?

De fabelachtige mozaïekvertelling 
Anna in kaart gebracht’, die de moderne tijd op intelligente wijze ontleedt, is een kleinood vol verborgen parels. 'Anna in kaart gebracht' is een bestseller in Tsjechië, waar Marek Šindelka als een van de grootste schrijvers van zijn generatie wordt beschouwd.

De roman ‘Anna in kaart gebracht’ mocht ik lezen voor ‘Geen Woorden Maar Daden’ challenge op Hebban.nl. Twee romans, twee gedichtenbundels. ‘Anna in kaart gebracht’ was de laatste roman dat ik las. 

‘Anna in kaart gebracht’ is een verwarrende roman. Zoveel indrukken, zoveel woorden, emotioneel, beschrijvend, lyrisch, vervelend, irritant, mooi, poëtisch, raar, vervreemdend, bizar, beeldend en leuk. Uit verschillende invalshoeken leer je Anna kennen, tenminste dat zou wel moeten, maar ik ken haar nog niet.

De zinnen die Šindelka  schrijft zijn niet gemakkelijk, wel doordringend. Vaak lees je een zin nog een keer om deze goed tot je door te laten dringen. Want niet alles is in zinnen vervat, woorden vormen veelal een zin. Punten, komma’s, leestekens, veel wordt gebruikt. De persoonsvorm is verschillend. 
Deze roman heeft verscheidene invalshoeken vervat in tien hoofdstukken. Het hoofdstuk De Schelp vond ik het mooist, Sylvie is hierin de hoofdpersoon, de schelp speelt een rol en zal in verschillende hoofdstukken terug komen.

Hoewel Šindelka niet een toegankelijke roman heeft geschreven, wilde ik toch echt wel weten wie Anna is. En daardoor lees je door, wil je alles ontrafelen en een beeld vormen. Het is net een lappendeken, lapje voor lapje aan elkaar met precisie genaaid en elk lapje is anders. Veelvormigheid is de idee. Wie is Anna? En U mag Uw eigen beeld creëren.

Auteur: Merek Šindelka
Titel: Anna in kaart gebracht
Genre:Nederlandse Literatuur
Uitgeverij: Das Mag
Aantal pagina’s: 216

Geen opmerkingen: