vrijdag 9 december 2016

Janine van de Hulst-Veerman: Gevangen wind***Janine van der Hulst-Veerman: Gevangen wind***

In ‘Gevangen wind’ maken we kennis met Marrie. Deze jonge vrouw groeit op in armoede in het vissersdorp Huizen. Haar vader is na het vissen ’s nachts niet thuis gekomen. Haar moeder heeft de zorg voor een aantal kinderen. Marrie is creatief, maakt prachtige kunststukken van de broodnodige kleding. Ze is verliefd op Lammert, een vissersknecht. Lammert neemt het niet zo nauw met de liefde. En dan komt ook hij niet meer terug. Marrie blijft achter met zijn kind.

‘Gevangen wind’ bestaat uit twee boeken, ‘Lieve Hart!' en ‘Gevangen wind’. Een aantal mensen speelt de hoofdrol, je leest vanuit verschillende perspectieven over de armoede, de visserij en de hardheid van het bestaan van het dagelijks leven. Alhoewel de verhalen fictie zijn, berusten de verhalen van Van der Hulst-Veerman wel degelijk op waarheid. Door het gebruik van het originele woordgebruik waan je je in de beginjaren van de 20e eeuw.

Dit jaar las ik ook ‘De levens van Jan Six’ door Geert Mak. Wat beide historische romans gemeen hebben is dat de mannen geen heilige boontjes zijn. In iedere stad een schatje was voor de zeelui, de goeden uitgezonderd, normaal en beide boeken laten zien dat het niet uitmaakte of je arm of rijk was, de rijken maakten weer misbruik van de dienstmeisjes. Beide auteurs schrijven over waargebeurde gebeurtenissen en verweven deze tot een verhaal, waar de Jan Sixen rijk zijn, is Marrie arm.

Marrie krijgt veel voor haar kiezen, maar ze zet toch door. Van der Hulst laat de historie tot leven komen, en je waant je in het vissersdorp waar de roddels hoogtij vieren. Ze heeft een streekroman pur sang geschreven. Dat de auteur veel research heeft gedaan voor deze verhalen is duidelijk te lezen. Van der Hulst heeft een gemakkelijke schrijfstijl, legt veel uit, en met de verklarende woordenlijst achterin lees je betekenis van een aantal gebruikte begrippen.

Op de cover van 'Gevangen wind' zie je een schilderij van Marrie, met prachtige muts en kleding, ze leest de Bijbel en daardoor heen geschilderd zie je een vissersboot. Het is een mooie cover waar precies op staat wat je van dit boek kan verwachten.

Auteur: Janine van der Hulst-Veerman
Titel: Gevangen wind
Genre: Historische roman
Uitgeverij: Lieve Hart
Aantal pagina’s: 229 inclusief verwijzingen en een verhandeling over kaas
1 opmerking:

sherry zei

Dat lijkt me een goed boek.
xxx