maandag 30 januari 2017

Edna Ferber: Het purperen land****Edna Ferber: Het purperen land****

Voor Een perfecte dag voor Literatuur op notjustanybook.nl mocht ik ‘Het purperen land’ lezen, geschreven door Edna Ferber. 

Zelden las ik zo’n verwarrend boek. De stijl is zo wisselend en apart dat je elke keer weer opveert en er zo je bedenkingen bij hebt. Maar een ding is zeker, het is een goed boek.

Selina is nog jong, negentien lentes pas, als ze na de dood van haar vader voor haarzelf moet zorgen. Ze krijgt door de hulp van de vader van haar beste vriendin een baan als onderwijzeres op een dorpsschool. Kost en inwoning krijgt ze bij de familie Pool. Op het platteland ontmoet ze haar man, die haar een zoon geeft, Dirk. Na de dood van haar echtgenoot moet ze voor hen tweeën zorgen en de boerderij. Maar Dirk wil geen boer worden, hij verlaat de boerderij.

Deze alinea is een hele korte omschrijving van ‘Het purperen land’, een boek dat zoveel meer is als de alinea vertelt. Ferber is een kei in het beschrijven van het boerse platteland en de nuchterheid van de (Hollands) Amerikaanse boeren. Maar daarnaast geeft ze prachtige bewoordingen over Selina, Selie voor haar vrienden. Dat is verwarrend om te lezen. Net als ik gloei door de kleurige muzikale bespiegelende en zinderende beschrijvingen val ik in een gat, in een beschrijvend woordendal van korte ontnuchterende zinnen.

Je hebt te doen met Selina die hard ploetert voor een beter leven en haar fantasie gebruikt om het leven weer te geven. En dan Dirk die als Zogroot door het leven gaat, omdat zijn moeder dat spelletje met hem speelde toen hij een kleine jongen was. Hij zal de hoofdrol in ‘Het purperen land’ halverwege overnemen. 

‘Het purperen land’ is een roman over Amerika eind negentiende eeuw begin twintigste eeuw. En dat tijdsbeeld komt goed naar voren. Hollandse namen en geschiedschrijving in een land vol rode kolen.

Edna Ferber bracht in 1924 haar roman 'Het purperen land' (oorspronkelijke titel 'So Big') uit. Op 15 januari 2017 werd deze ijzersterke roman, vertaald door Lisette Graswinckel, besproken in twee leesclubs nav het Schwob festival.
+ in Amsterdam (Uitgeverij Nieuw Amsterdam), onder leiding van Jet Steinz.

+ in Haarlem, (Boekhandel Gillissen & Co), onder leiding van Ineke van de Rotte (directeur Senia).

Hoe jammer was het dat ik er in Amsterdam wegens griep niet bij kon zijn, en er niets over kan vertellen. 

Leest u ook wat mijn medebloggers vinden van ‘Het purperen land' door Edna Ferber.

http://www.notjustanybook.nl/2017/01/het-purperen-land-edna-ferber/
 
Auteur: Edna Ferber
Titel: Het purperen land
Genre: Literatuur
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 318


Geen opmerkingen: