zondag 22 januari 2017

Snert- event Thrillzone.nl: Masterplan door Pjotr VreeswijkKort verslag snert-event Thrillzone.nl met Pjotr Vreeswijk 
21 januari 2017

In 2016 debuteerde Pjotr Vreeswijk met ‘Masterplan’, uitgeverij Letterrijn. Ik mocht meedoen met de leesclub op Thrillzone.nl en er was een bonus bij deze leesclub, een ontmoeting met de auteur en uitgever bij Coenraad de Kat in zijn huiskamer, een snert-event.

Op zaterdag 21 januari was het zo ver, de geplande datum van 7 januari werd uitgesteld i.v.m. de barre weersomstandigheden, afgelopen zaterdag ging de geplande meeting door. Een aantal leesclubleden en leesclubbegeleider Cees van Rhienen waren aanwezig. Koffie, thee en soep en brood waren de hoofdingrediënten verzorgd door Coenraad, het neusje van de zalm was Pjotr Vreeswijk. Nadat Cees de middag officieel opende stelden de deelnemers een aantal vragen aan de auteur over zijn werk, maar vooral over zijn debuut ‘Masterplan’. 

Vreeswijk is een aimabele verteller.
Een aantal opmerkingen door Pjotr Vreeswijk heb ik hier neergezet:

·        *  Hij is vier jaar geleden begonnen met schrijven. Na vier weken stopte hij met schrijven, omdat hij vast liep na het schrijven van twee hoofdstukken, tot het verhaal van Masterplan zich bij hem ontwikkelde, nadat een auto in de parkeergarage met piepende wielen weg reed.

·        *  Schrijven is voor hem therapeutisch, zijn hoofd komt tot rust Hij heeft het druk door zijn werk als politieman, en is vader en echtgenoot. En hij probeert elke dag een half uur te schrijven, ook al is het herlezen en herschrijven.

·         * Schrijven is schrappen en weer opnieuw beginnen.

·         * Bombastisch schrijven past niet bij hem, hij heeft een rechttoe rechtaan schrijfwijze. Mooier maken dan het is, is niet zijn manier van doen.

·       *  De twijfel slaat bij hem regelmatig toe als hij boeken leest, maar hij heeft daar afstand van genomen, want hij doet wat hij altijd al wilde, schrijven.

·         * Voor zijn debuut ’Masterplan’ had hij de proloog geschreven, en daarna ontwikkelden zijn personages al vanzelf, Natuurlijk heeft zijn hoofdpersoon een aantal trekjes van hem, die herkent hij ook, maar hij is net als alle andere personages zijn uitvinding.

·        *  Hij houdt van mysteries, en zijn interesse wordt gewekt door zijn werk, tv series en boeken.
·         * Inmiddels werkt hij aan een tweede boek, dat veel sneller tot stand komt dan ‘Masterplan’. De lat ligt hoog, maar er is geen druk, noch door hem noch door zijn uitgever. Hij krijgt alle tijd, en hij wil graag plezier in het schrijven behouden.

·         * Als je ‘Masterplan’ lees je dat hij zijn hart en ziel er in heeft gelegd. Lezeres Sandra Raino merkte dat op en zij had zijn passie al gelezen.

·        *  Hoewel hij niet nagaat of alles klopt in zijn boek(en) is research absoluut nodig. Maar het is en blijft fictie.

De bijeenkomst was een mengeling van vragen stellen, met elkaar praten en gezellig samen zijn. Er was ruimte voor iedereen om persoonlijk met Pjotr Vreeswijk te spreken. Natuurlijk signeerde hij ‘Masterplan’. 

Het was een zeer geslaagde bijeenkomst en zoals een deelnemer opmerkte, voor herhaling vatbaar.

Dank U wel Thrillzone.nl en Coenraad de Kat voor deze uitbreiding van de leesclub ‘Masterplan’ door Pjotr Vreeswijk.

En natuurlijk dank aan Uitgeverij Letterrijn voor het exemplaar 'Masterplan'.

Geen opmerkingen: