zaterdag 12 augustus 2017

Linda Jansma: Uitverkoren****1/2Linda Jansma: Uitverkoren****1/2

In het tweede deel van “Cirkel van het Kwaad”, ‘Uitverkoren’ krijgt Jules te maken met verschillende zaken, zowel voor haar werk als persoonlijk. Tot haar afgrijzen eindigde ‘Schaduwkinderen’ met een groot persoonlijk verlies en kreeg ze geen antwoorden op haar verleden. In ‘Uitverkoren’ krijgt ze haar verleden nog meer voor haar kiezen en wordt haar eenzaamheid groter. Ook Harry komt dingen over zijn verleden tegen die nog altijd moeilijk zijn. 

Er wordt iemand vermoord gevonden op het Centraal Station in Leeuwarden. Hij blijkt gechipt te zijn. En dan komen er achter elkaar verschillende zaken op het pad van Jules en Harry. Er blijkt een groep te mensen te wonen in een kazerne, die hermetisch is afgesloten voor de buitenwereld en dat is alle info die ik geef. Jules komt oog in oog te staan met een charismatische, lees enge man. Bizar is het dat er mensen zijn die alles voor een persoon doen, maar ja kijk maar door de tijd heen. Zelfs nu noemt men een leider Baba en dan lopen er al rillingen langs mijn ruggengraat, zoals ook voor deze man. Zowel Jules als Harry komen niet ongeschonden dit boek uit.

Het plot in ‘Uitverkoren’ is enerzijds verrassend, aan de andere kant niet. Maar dat komt omdat ik wel vaker thrillers lees en uitga van het onverwachte. Maar al met al een spannend, zinderend einde dat meteen vraagt om een derde deel...

Jansma heeft met ‘Schaduwkinderen’ en ‘Uitverkoren’ twee boeken geschreven met een vlotte en vloeiende schrijfstijl. Daarnaast is de spanning voelbaar vanaf het begin tot het eind met een aantal dingen die nog opgehelderd moeten worden of niet. “Cirkel van het Kwaad” laat zien dat er dingen gebeuren die elke realiteit tarten maar wel waarheidsgetrouw zijn en dat is het enge ervan.

Vanaf het begin was ik verdiept in ‘Uitverkoren’, en las door. Jansma heeft de vloeiende stijl ontdekt en deze in “Cirkel van het Kwaad” geïntensiveerd. Daarnaast kan ze heel goed spanning creëren.

‘Uitverkoren’ speelt zich af in Friesland, Nederland, en dat was en is genieten voor mij als Friezin. Jansma kan haar meten met internationale auteurs en de kracht is haar research en het gebruiken van realiteit in haar verhalen. Haar boeken zijn spannend, en realistisch. Haar personages zijn echte mensen.

Ik ben al fan van de boeken van Linda Jansma vanaf haar eerste boek en ik heb haar door de jaren heen zien groeien in haar schrijven, de trilogie “Cirkel van het Kwaad” is een kroon op haar werk, met nog een derde deel voor de boeg. Na het lezen van twee delen kan ik eigenlijk niet wachten op het derde deel.... , maar goed that is life… lezerslife……

Op Thrillzone.nl heb ik meegedaan met eigen exemplaar, leest en huiver....
 


Auteur: Linda Jansma
Titel: Uitverkoren
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s: 422zaterdag 5 augustus 2017

Linda Jansma: Schaduwkinderen*****Linda Jansma: Schaduwkinderen*****

Jules Declerck is officier van justitie en werkt in Leeuwarden. Ze is Vlaamse, maar verhuisd naar Nederland. Ze werd door haar oom en tante opgevoed. Haar moeder heeft haar naar hen toegebracht nadat Jules’ broer Remi verdacht en veroordeeld werd voor de moord op haar vader. Jules kan haar niets meer herinneringen van deze fatale nacht. Ze werd buiten gevonden in haar nachtkleding en op blote voeten. Tot op heden tast ze nog altijd in het duister voor het hoe en waarom. En kan ze niet geloven dat haar lieve broer tot zoiets in staat zou zijn, en ook niet dat haar moeder met de Noorderzon vertrok. Haar verleden blijft haar achter volgen.

Harry is journalist en heeft een relatie gehad met Jules. Tot op heden snapt hij nog steeds niet waarom zij de relatie heeft verbroken. Hij houdt nog steeds van haar en zij van hem. Deze twee mensen hebben met elkaar gemeen dat ze voor gerechtigheid gaan, standvastig zijn en het naadje van de kous willen weten. Of zij elkaar wederom vinden is een vraag die alleen Linda Jansma kan beantwoorden.

Leeuwarden wordt opgeschrikt door een explosie, waarbij een aantal doden en gewonden vallen. Wat is er gebeurd en vooral wat is er aan de hand? De nachtmerrie die overal in de wereld plaats vindt, heeft haar weg naar Nederland gevonden, naar Friesland. Een team onder leiding van Declerck gaat op onderzoek uit, daarbij nauw gevolgd door de journalist.

Jansma lijkt wel voorspellend te zijn geweest toen zij ‘Schaduwkinderen’ schreef. Alles wat er in dit boek staat geschreven, kan werkelijkheid zijn. Dat is haar kracht, al haar boeken zijn realistisch en kunnen echt gebeurd zijn of gebeuren. In ‘Schaduwkinderen’, het eerste deel van de trilogie ‘Cirkel van het Kwaad’, worden onze ergste nachtmerries werkelijkheid. Al vanaf het eerste hoofdstuk ben je in dit boek verzonken, en vervaagt alles om je heen. Je bent in Leeuwarden, je bent op de crimescene en je ziet Jules, Harry (voor mij lijkt hij op Harry uit de tv serie Derrick), de politiemensen en de chaos, de beelden van de aanslagen die de afgelopen maanden werden uitgezonden en op je netvlies branden. Maar alles in het boek lijkt een film, een film die alle realiteit tart. Maar de gebeurtenissen zijn de waarheid. 

‘Schaduwkinderen’ is erg spannend, realistisch en Jansma heeft kennis van zaken. De verhaallijnen zijn divers, met verschillende invalshoeken. De schrijfstijl is vlot en vloeiend. 

Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar de volgende delen, ik heb inmiddels het vervolg en tweede deel van 'Cirkel van het Kwaad' gelezen, ‘Uitverkoren’. Deze recensie volgt nog, maar laat ik een tipje van de sluier optillen, ook dit tweede deel dendert na.

Auteur: Linda Jansma
Titel: Schaduwkinderen
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s: 350