maandag 19 maart 2018

Isabel Allende: De winter voorbij***


Isabel Allende: De winter voorbij***

In de één na laatste leesclub van het Leesmagazine van Bol.com werd de roman van Isabel Allende besproken. Als fan van deze auteur las ik ‘De winter voorbij’ en deed mee met deze leesclub met een eigen exemplaar. Een leesclub geeft meerwaarde aan een boek, vaak worden er zaken aan de orde gesteld waar ik overheen heb gelezen of er worden verbanden gelegd die ik niet heb gezien. Er worden interessante vragen gesteld en beantwoord. Samen over een boek praten is erg leuk en het maakt niet uit welk genre het is. 

Zodra ‘De winter voorbij’ was gearriveerd begon ik met lezen. Op de blauwe cover een prachtige foto van een winters tafereel. Natuurlijk weet ik dat Allendes boeken niet de meest gemakkelijke boeken zijn om te lezen. Maar altijd ontdekte ik weer nieuwe dingen in haar schrijfwijze. Na een niet zo gemakkelijke begin qua schrijfwijze ging het lezen mij soepeler af. Maar mijn concentratie bleef nodig.
 
In ‘De winter voorbij’ spelen drie personen de hoofdrol. Elke hoofdpersoon heeft een rugzak waar je U tegen zegt. Door de perspectiefwisselingen leer je ze kennen en wat ze met elkaar gemeen hebben. De verhalen over deze hoofdpersonen zijn goed leesbaar, maar toch miste ik het groter geheel. Oftewel waarom zijn drie mensen verzeild geraakt in een situatie waarin je niet wilt zijn. Hoe gaan ze daar samen mee om? ‘De winter voorbij’ vond ik meer een korte verhalen boek, drie verhalen over interessante hoofdpersonen en dan uiteindelijk nog een verhaal om alles samen te brengen. Maar dat neemt niet weg dat ik een goed boek heb gelezen en deel heb genomen aan een prettige leesclub. 

En aan U allen, neem een kijkje op de leesclubpagina van het Leesmagazine. De nieuwste leesclub ‘Lief van je’ door Roanne van Voorst is net gestart. En ja ik doe mee.

Auteur: Isabel Allende
Titel: De winter voorbij
Genre: Roman
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
Aantal pagina’s: 331zondag 18 maart 2018

Aaf Brandt Corstius: Eindelijk veertig****


Aaf Brandt Corstius: Eindelijk veertig****

Uitgeverij Meulenhoff Schrijft op de voorflap over ‘Eindelijk veertig’:

Als je veertig wordt, hoef je geen dolende dertiger meer te zijn. En je bent ook nog lang geen vijftig. Het is, kortom, de ideale leeftijd. Aaf Brandt Corstius behandelt alle veertigers­problemen die natuurlijk eigenlijk kansen zijn: al dan niet corrigerende badpakken, het immer doorgroeien van de neus en het slinken van het geheugen. Ook neemt ze universele veertigers­wensen onder de loep zoals 1. een nieuwe carrière als yogajuf, 2. een labradoedel en 3. nooit meer actief oud en nieuw hoeven vieren.
Over kleding, stijl, familie, vriendschap, lange en toch gezellige relaties, en die grote veertigers­hobby: keihard opruimen. Het zou zelfs kunnen dat de woorden ‘tuinieren’ en ‘tevredenheid’ vallen. Een complete handleiding voor het vieren van de veertigste verjaardag is inbegrepen.

Het is voor mij erg gemakkelijk de flap te kopiëren, aangezien deze tekst precies beschrijft wat ‘Eindelijk veertig’ inhoudt. En mevrouw Brandt Corstius zal het absoluut met mij eens zijn, gemak siert de mens….. 

Aaf Brandt Corstius ken ik als columniste van het tijdschrift Margriet en elke week lees ik haar columns. Ik heb nog altijd een abonnement op de Margriet als eerbetoon aan mijn moeder. Zij had al een abonnement en ik weet niet anders dan dat dit tijdschrift in de lectuurbak zat, net als de Donald Duck en de krant. Toen mijn moeder overleed heb ik haar abonnement overgenomen. (Eigenlijk had ik het abonnement al want in het verzorgingshuis waar zij en mijn vader woonde verdween dit tijdschrift regelmatig van de balie als hij was bezorgd. Na een aantal bezorgklachten, zo raar, en inschakeling van de receptionistes besloten wij dat ik het bezorgadres zou worden, want zelfs achter de balie verdween hij spoorloos…. De Margriet was dus nog steeds herkenbaar voor de bewoners. Maar mijn moeders naam stond er nog steeds op.) 

De columns in de Margriet smaakten naar meer. Brandt Corstius is humoristisch, en leuk. Het is genieten met een G. Maar ik ben wel eerlijk, je moet de columns gedoseerd lezen, elke dag met een hoofdstuk afsluiten is een goed einde of begin of halverwege de dag. Een hoofdstuk bestaat uit een aantal columns. Ze zijn prima om je hoofd leeg te maken en je lacht. Lachen is gezond. 

Brandt Corstius spreekt je aan als lezer, je hoeft geen veertig te worden of te zijn. Voor mensen die jonger zijn, zijn de adviezen leuk. Voor veertigers en vijftigers en ouder kunnen de columns een feest van herkenning zijn. Voor anderen zijn de columns humoristisch leesvoer en geven je een glimlach op je gezicht.

Op naar de vijftig en Uw volgende boek. Aaf Brandt Corstius schreef eerder ‘Het jaar dat ik dertig werd’. Proost!

Auteur: Aaf Brandt Corstius
Titel: Eindelijk veertig
Genre: Literaire non-fictie
Uitgeverij: Meulenhoff
Aantal pagina’s: 207

Met dank aan Uitgeverij Meulenhoff voor een exemplaar van ‘Eindelijk veertig'.


donderdag 8 maart 2018

Sharpe & Skaye: Meedogenloos*****J. Sharpe & M. Skaye: Meedogenloos*****

Drie verhaallijnen, verschillende hoofdpersonen, een hut in het bos, stoere meisjes, een journalist, verschillende vrouwen en mannen en dat zijn de ingrediënten voor een meedogenloze thriller.

Er is veel moord en doodslag in deze thriller van het duo Sharpe & Skaye. Gruwelijke gebeurtenissen, actie en reactie volgen elkaar op. Wat heeft de moord op de ouders van Lisa en Mandy te maken met India in België en waarom worden Suzanne en Tim erbij betrokken? Wie is de mysterieuze man met blond haar en groene ogen? 

Er gebeurt erg veel in ‘Meedogenloos’, dat je eigenlijk een adempauze nodig hebt, maar dat doe je niet, omdat het boek zo intrigeert dat je doorleest.

Sharpe en Skaye hebben vlotte pennen, de leesbaarheid is zeer gemakkelijk. Eenmaal begonnen in ’Meedogenloos’ wil je alleen maar doorlezen, lezen waarom, hoe of wat. Je bent diep verzonken in het boek en je omgeving verdwijnt, daar komen de levens van de verschillende hoofdpersonen voor in de plaats. ’s Nachts ben je de toeschouwer van de film ‘Meedogenloos’. En als de film afgelopen is sla je het boek met een diepe zucht dicht. 

Chapeau Sharpe en Skaye, jullie eerste boek is grandioos. En genoten heb ik van de schrijfstijl,  niet van de verhaallijnen, deze zijn gruwelijk en totaal meedogenloos. Na het uitlezen van jullie boek denk ik  “In wat voor een wereld leven wij toch”. En ontluisterend bleef ik achter, even niet in staat tot het lezen van een nieuw boek.

Binnenkort ga ik deze auteurs ontmoeten. Verslag volgt......

Auteurs: J. Sharpe & M. Skaye
Titel: Meedogenloos
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Aantal pagina’s: 272