zaterdag 14 oktober 2017

Elizabeth Jane Howard: Lichte jaren****Elizabeth Jane Howard: Lichte jaren****

Anno tweeduizend zestien en -zeventien lijken wel de jaren van de series bij uitgeverijen en door auteurs. Ook Uitgeverij Atlas Contact komt met een serie, en wel een vierluik, de boeken van Elizabeth Jane Howard over De Cazalets worden uitgegeven. Dit jaar verschijnen er twee delen en komend jaar volgen het derde en laatste vierde deel. Bijzonder is het wel, de schrijfster overleed in 2014 en wordt gezien als een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Engeland. Haar boek The Light Years, The Cazalets Chronicles: Volume One verscheen in 1990. Ik heb deze eerste en imposante roman mogen lezen.

Uitgeverij Atlas Contact schrijft het volgende over 'Lichte jaren':

De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van de vierdelige 'Cazalet-kronieken' van Elizabeth Jane Howard, die de periode 1937-1947 omspannen. Deel 1, 'Lichte jaren', begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer. Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd - maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit. 'Lichte Jaren': voor de liefhebbers van 'Downton Abbey'.

Als tiener keek ik met mijn ouders naar de tv serie “Upstairs, Downstairs”, het wel en wee van De Bellamy’s. We keken ook naar “The Onedin Line”, en zaten als familie gekluisterd aan de buis. De avonden dat de series werden uitgezonden, werden vrij gehouden. Jaren later heb ik de afleveringen nog een keer terug gezien en hoewel ik de series nog steeds leuk vond, was mijn beleving anders geworden. Zo verwend was ik geworden door alles wat er op tv gebeurt. Lezen is toch anders dan tv kijken, je voorstelling is anders. Maar ‘Lichte jaren’ deed mij erg denken aan de serie “Upstairs Downstairs” en vreemd is dat niet, het gaat over Engeland en beslaat de jaren dertig, voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Het boek ademt dezelfde sfeer als deze serie.

In ‘Lichte jaren’ is de hoofdrol voor de familie Cazalet. Er zijn drie generaties en ze hebben hun rijkdom vergaard door de houthandel. Er gebeurt niet zo heel veel, maar alles wat er in de rijkere kringen voorkomt, maar niet genoemd mag worden komt voor, verhoudingen, geldgebrek, overspel. Onderhuids gebeurt er veel, maar alles wordt met de mantel der liefde bedekt. Elk jaar brengen de drie generaties, grootouders, drie zonen en echtgenotes, een dochter en zeven kleinkinderen de zomer door in Sussex. En ze nemen hun personeel mee.

De gruwel van de Eerste Wereldoorlog ligt nog vers in het Engelse geheugen en dat maakt het voor ons lezers ook interessant. Nederland was neutraal in deze oorlog en vocht niet mee. Hoewel er natuurlijk wel degelijk dingen gebeurden, heeft de Eerste Wereldoorlog veel minder impact op ons land gehad dan de Tweede Wereldoorlog. Engeland vocht wel mee. En deze afschuwelijke jaren zijn niet te branden uit de Engelse hoofden.

En dan komt er de dreiging van weer een oorlog, je leest het op de achtergrond. Uitgebreide karakterbeschrijvingen en prachtig natuurproza completeren het verhaal. ‘Lichte jaren’ is een lijvige roman waar U Uw concentratie absoluut bij nodig heeft. De stamboom en een overzicht van het personeel voorin helpen daar wel bij.

Maar als U aan ‘Lichte jaren’ begint, wilt U alles lezen over De Cazalets. Want dit verhaal blijft en beklijft. U kijkt meteen reikhalzend uit naar een volgend deel.

Inmiddels lees ik het tweede deel ‘Aftellen’ op Hebban.nl, als feuilleton, in vier delen.

Auteur: Elizabeth Jane Howard
Titel: Lichte jaren
Genre: Literatuur en Romans
Uitgeverij: Atlas Contact
Aantal pagina’s: 518

Dank Uitgeverij Atlas Contact voor een exemplaar.
 

dinsdag 3 oktober 2017

Sarah Morgan: Nachten in New York***Sarah Morgan: Nachten in New York***

In ‘Nachten in New York’ door Sarah Morgen spelen drie vriendinnen de hoofdrol, Paige, Eva en Frankie. Ze zijn van een klein eiland verhuisd naar New York en vinden het daar geweldig. Er is alleen een maar, met het bedrijf waar zij werken gaat het niet goed. Ze starten een eigen bedrijf maar dat gaat niet van een leien dakje, ze hebben hulp nodig en Jake, de vriend van Paige’s broer Matt en eigenaar van een ICT bedrijf springt in. Dat zorgt voor heel wat ontwikkelingen.

‘Nachten in New York’ is een gemakkelijk boek om te lezen, Morgan heeft een schrijfwijze die en gemakkelijk is en sfeerbepalend. Je ziet het voor je,  Manhattan, de drie vriendinnen, de perikelen op hun werk en Matt en Jake. 

Het is vooral Paige die in ‘Nachten in New York’ de hoofdrol speelt, ze heeft een hartkwaal en werd door haar ouders heel beschermd opgevoed. Dat lees je al in het eerste hoofdstuk en haar hartkwaal wordt erg vaak genoemd (dat is irritant, ze is niet meer het zwakke tere poppetje, ze is een zelfstandige vrouw geworden, zeker na haar laatste operatie). Daarnaast heeft de schrijfwijze wel een erg hoog romantisch gehalte. Zinnen als “Hij las de emoties in haar ogen” en “Ze nam alle tijd om hem te proeven”komen erg vaak voor met uitgebreidere beschrijvingen. Lezers onder U die dit genre graag lezen kennen ze wel. Maar het hoeft helemaal niet, de verhaallijnen zijn erg leuk. Dus neem de  romantische aspecten maar voor lief.
 
Ik vond  'Nachten in New York’ aangenaam en leuk leesvoer voor tussendoor. Dat is ook prettig en lekker, een boek lezen zonder dat je je concentratie erbij moet houden en hoeft na te denken. Het verhaal ontvouwt zich zo voor je. Morgans' schrijfwijze is prettig leesbaar en ze heeft een vlotte pen, dat is ook een kracht van een auteur.

Sarah Morgan heeft met ‘Nachten in New York’ een lekkere leesbare feelgoodroman geschreven. Het boek verschijnt vandaag, 3 oktober, het tweede deel ‘Vlinders in Central Park’ met Frankie in de hoofdrol verschijnt in 2018.

Auteur: Sarah Morgan
Titel: Nachten in New York
Genre: Literaire roman
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 350

Met dank aan Uitgeverij HarperCollins voor een exemplaar van ‘Nachten in New York’.


dinsdag 19 september 2017

Winnie Li: Zwarte bladzijde*****Winnie Li: Zwarte bladzijde*****

Wat zou jij doen als je wordt aangevallen? Ga je aangifte doen? Hoe leef je verder en wat gaat er door je hoofd of liever gezegd wat spookt er door je hoofd na zo’n ingrijpende gebeurtenis? En wat zijn jouw gedachten als blijkt dat de dader piepjong is en zegt dat jij het zelf wilde. 

Vandaag komt het boek 'Zwarte bladzijde' uit, geschreven door Winnie Li, bij HarperCollins. Ik las deze roman voor de releasedatum van 19 september 2017. En ben erg onder de indruk van dit boek op twee verschillende manieren.

Uitgeverij HarperCollins schrijft over ‘Zwarte bladzijde’:

Een slachtoffer, een dader, twee levens die nooit meer hetzelfde zullen zijn.
Op vakantie in Belfast wordt Vivian verkracht - op klaarlichte dag, op een open veld, en de dader is pas vijftien... In één klap breekt haar leven in tweeën: voor en na, dader en slachtoffer, opgeven of overleven. Ze komt er al snel achter dat er op verkrachting een maatschappelijk taboe rust; zowel de hulpverlening, de politie als de rechters hebben geen idee wat ze met de zaak aan moeten, zeker niet als de jonge dader onschuldig pleit.

Winnie M Li laat zien hoe zowel Vivian als de dader hun levens onder de loep nemen. Wat is er die dag precies gebeurd? Waarom kruisten juist hun wegen zich?

Li baseerde het boek op haar eigen gruwelijke ervaringen. Met Zwarte bladzijde schreef ze ontroerend proza dat tot nadenken stemt en uitnodigt om de discussie aan te gaan.

Afgelopen Pinksterweekend werd Nederland opgeschrikt door het verbijsterende nieuws dat twee jonge meisjes verdwenen waren, op korte afstand van elkaar. De meisjes werden alle twee dood gevonden. Deze twee zaken waren niet aan elkaar gerelateerd, en toch was er één grote overeenkomst, er waren twee jongens gearresteerd, piepjonge jongens. En toen las ik ‘Zwarte bladzijde’.

Ik was geschokt door het verhaal van Vivian (lees het verhaal van de auteur Li). Haar leven is verwoest en kent een voor en een na de gebeurtenis. Met grote verbijstering en verontwaardiging las ik ‘Zwarte bladzijde’. Li vertelt tevens het verhaal van de jonge dader. ‘Zwarte bladzijde’ grijpt je naar de keel. Dat is wat Li met je doet, je leest en leest en je wordt steeds bozer op alles wat er gebeurt (en niet gebeurt, maar wel zou moeten gebeuren).

Li heeft prachtig verwoord wat er door je heen gaat en je leven (tijdelijk) verwoest is. Vivian doet alles om haar leven weer op de rails te krijgen en zij gaat de confrontatie met de dader aan die onschuldig pleit. Je leest over zijn gedachten en zijn leven. Maar is alles te verklaren vanuit zijn opvoeding en zijn gedrag? Hoe gedraagt de rechterlijke macht zich en welke rol speelt de media?

Li schudt mensen wakker, zij schudt jou wakker en doet je kijken naar een wereld die niet altijd gemakkelijk is. Een wereld waarin jeugd door het systeem kan glippen, waar media een grote rol speelt , waarin naar vrouwen en meisjes op een bepaalde manier wordt gekeken, waar misdaad niet of nauwelijks bestraft wordt, en naïviteit ver te zoeken is.

‘Zwarte bladzijde’ is niet een boek dat je in een adem uitleest, dat wil je wel, maar de gebeurtenissen komen letterlijk rauw op je dak gevallen. Soms moet je even pauze nemen om alles te verwerken en daarna weer door te lezen. Vivian is moedig, Winnie is moedig. Zij gaat de confrontatie aan. 

Leest U allen de verbijsterende roman ‘Zwarte bladzijde’ en verwondert U.

Auteur: Winnie M. Lee
Titel: Zwarte bladzijde
Genre: Literaire roman
Uitgeverij: HarperCollins

Met dank aan Uitgeverij HarperCollins voor een exemplaar van ‘Zwarte bladzijde’.