dinsdag 10 juli 2018

Christine Féret-Fleury: Juliette of het geluk van boeken***


Christine Féret-Fleury: Juliette of het geluk van boeken***

HarperCollins schrijft over ‘Juliette of het geluk van boeken’:

Het leven van Juliette, een jonge en dromerige Parisienne, is saai en voorspelbaar. Haar uitlaatklep: boeken. Op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om haar heen, die net als zij in verhalen zijn verdiept. Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd precies op pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen. In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen. Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, die boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken.

Boeken maken gelukkig, mij en met mij vele mensen. Je boft als je kan lezen en je boft nog meer als je achter elkaar goede boeken leest. ‘Juliette of het geluk van boeken’ sprak mij aan. Het is alleen erg jammer dat de auteur dan niet aan mijn verwachtingen voldoet.

Boeken kunnen veel met mensen doen, lezen is een hobby en tijdverdrijf. Je kan er zoveel van leren op vele terreinen. Denk maar aan landen, je woordenschat wordt uitgebreid en verrijkt, communicatie, beroepen, geld en macht, geschiedenis, godsdiensten, de wereld komt dichterbij. Boeken kunnen emoties oproepen, verdriet, angst, dood, rouw, blijheid, vrolijkheid, humor, eerlijkheid, euforie, bieden troost. Boeken brengen geluk bij jong en oud. Mensen die lezen en van boeken houden zijn vaak gelukkige mensen.

Boeken bestaan uit woorden, woorden worden zinnen, zinnen worden alinea’s en alinea’s worden hoofdstukken. Hoofdstukken rijgen zich aan een tot een verhaal, een boek. Ook ‘Juliette of het geluk van boeken’ kwam zo tot stand. Maar dit boek geeft meer, zinnen uit andere boeken worden geciteerd. 

Het onderwerp is prima, Juliette is geïntrigeerd door boeken en door de lezende mens. Ze ontmoet Soliman, en maakt van hem een professionele bookcrosser. Daar werd ik door geïntrigeerd. Mede door het gebruik van citaten verwachtte ik een prachtig, bijzonder en poëtisch boek. Maar de uitwerking van ‘Juliette of het geluk van boeken’ sprak mij minder aan. Zinnen zijn lang, er worden veel overtollige woorden gebruikt. Zinnen moest ik vaak opnieuw lezen. Dat vertraagt het leesproces. Maar er zijn ook stukken waar ik van genoot, want poëtisch is het boek wel. Er had naar mijn mening meer uit het onderwerp gehaald kunnen worden. Ik ben weer een leeservaring rijker. 

Leest U het boek zelf en vorm Uw eigen mening.

Auteur: Christine Féret-Fleury
Titel: Juliette of het geluk van boeken
Genre: Roman
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 176

Met dank aan HarperCollins voor het E-book.


donderdag 5 juli 2018

Nadine Swagerman: Eén waarheid*****


Nadine Swagerman: Eén waarheid*****

Als Laura na een avondje uit thuis komt, doet ze een gruwelijke ontdekking. Haar ouders zijn vermoord. Ze gaat bijna onderdoor aan haar verdriet en doet tot ontzetting van haar tante Anja, de zus van haar moeder een zelfmoordpoging. Laura wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Verpleegkundige Joritt met dubbel t loopt stage op deze afdeling en is geïntrigeerd door dit meisje. Wat is er gebeurd? Hij gaat op onderzoek uit.

In de psychiatrische kliniek leert Laura een aantal mensen kennen, knettergek, psychisch gestoord of gewoon in de war. Mensen kunnen het leven niet aan. Ze sluit vriendschap met een aantal meiden en probeert zo goed als ze kan haar staande te houden. Gelukkig is daar Joritt, de verpleegkundige, die haar steunt en haar helpt in haar zoektocht naar de moord op haar ouders.

Voor de Facebookgroep  Kinderboeken mocht ik deze YA lezen. ‘Eén waarheid’ is het debuut van Swagerman. Wow, ‘Eén waarheid’ is een kanjer van een YA debuut. (En door dit boek weet ik ook waarom ik zo graag YA lees, en denk dat de jeugd tegenwoordig maar boft met boeken die speciaal voor deze leeftijdsgroep worden geschreven.)

Vanaf het eerste hoofdstuk word je de wereld van Laura ingetrokken. Je voelt haar ontzetting, de onmacht en het onbegrip waarom nu juist haar wereld moest instorten. Was de dood van haar broertje niet genoeg. De liefdevolle tante Anja kan niets aan haar verdriet doen, Laura’s kat Milo biedt haar troost, maar het is niet genoeg. En dan gaat het mis. 

Na het lezen van ‘Een waarheid’ was ik letterlijk ondersteboven en moest ik even bijkomen. ‘Eén waarheid’ leest als een trein, een trein die op stoom komt en doordendert. De mensen in de kliniek worden fantastisch neergezet. Afgelopen nacht droomde ik over Laura. Als een boek dit doet kan ik niet anders dan de volle mep sterren geven. 

Zijn er dan geen minpunten vragen jullie? Ja, ik heb er wel één, ik had graag wat meer over tante Anja willen lezen. Maar goed het is wat het is, oftewel een aanrader met hoofdletter A. Lees het en ervaar het.

Auteur: Nadine Swagerman
Titel: Eén waarheid
Genre: YA
Uitgeverij: KLuitman
Aantal pagina’s: 245

Met dank aan Nadine Swagerman voor een gesigneerd exemplaar.maandag 2 juli 2018

Best of Romance event Meulenhoff/Boekerij 01 juli 2018


Best of Romance event Meulenhoff/Boekerij 01 juli 2018

Dit jaar organiseerde Uitgeverij Meulenhoff/Boekerij in Amsterdam het tweede Best of Romance event. Als alleslezer was ik zeer nieuwsgierig, ik kan U vertellen dat deze naar meer smaakt.
De ontvangst op de zonovergoten, prachtige zomerdag was hartverwarmend, ieder kreeg een flesje water, een tas (want er was een boekenmarkt waar je boeken kon kopen) en een nummer. We werden muzikaal onthaald. 

Het programma was in twee delen opgesplitst. De twee onderdelen waren de boekenmarkt en drie speeddates met uitgever Maaike Le Noble en een redacteur van de uitgeverij en een interview met drie Nederlandse auteurs, Wendy Brokers, Jackie van Laren, en Petra Vollinga. Van deze drie auteurs zijn vandaag boeken verschenen, zij zagen hun allernieuwste boeken voor het eerst.
De speeddates en de boekenmarkt waren in de tuin. Door de rust kon ik rustig shoppen bij de kramen, ik kocht niet alleen boeken voor mijzelf, maar ook voor twee vriendinnen. En dat is geloof mij maar heel leuk shoppen. De oogst was een doos vol!

Dit onderdeel werd afgesloten met een Best of Romance boekenquiz naar aanleiding van het prachtige boek ‘Zeven perfecte dagen’ door Rosie Walsh. De recensie van het boek staat in de vorige blogpost. Bij de vierde vraag vielen de meeste deelnemers af, twee lezeressen waren over en Tanneke Burggraaff was de winnares, gefeliciteerd Tanneke. Zo leuk, ze won de boeken van de auteurs die gepresenteerd werden.

In het tweede deel werden de drie auteurs op erg leuke wijze geïnterviewd (chapeau interviewer).

Inleiding
-         Jackie van Laren heeft de serie Eilandliefde vervolmaakt, de laatste twee delen zijn verschenen, ‘Springvloed’ en ‘Tegenstroom’. Wat begon met drie mensen is geëindigd met acht personages die aan het eind allemaal blij en gelukkig zijn. (Eerdere delen ‘Duingras’ en ‘Stormwind’).
-        Petra Vollinga presenteerde ‘Hallo liefde’. Deze roman gaat over zes personen die totaal verschillend zijn, onder andere een 80 jarige man, een 16jarig meisje, maar uiteindelijk toch wel dingen gemeen hebben, je moet het lezen om te ervaren.
-         Wendy Brokers presenteerde ‘Baquette met jam’. Een jonge vrouw vertrekt naar Frankrijk en gaat als serveerster werken. (Saillant detail, in de tuin stond stokbrood met potten zelfgemaakte aardbeienjam, heerlijk.)

Schrijfwijze
-        Vervolgens vertelden de auteurs over hun schrijfwijze, Van Laren kan altijd en overal schrijven, Vollinga heeft rust en stilte nodig en Brokers schrijft meestal ’s nachts.
-        Op de vraag of Feelgood schrijven een bewuste keus is, vertelt Van Laren dat dat voor haar wel geldt. Ze heeft in een eerder baan als redacteur en tekstschrijver heel veel thrillers gelezen, en op een gegeven moment was ze dat zat. Ze ruilde wel eens van plaats met collega romans en vond dat een verademing. Maar men wil gewoon een goed boek schrijven, of dat nou Feelgood is of wat anders maakt niet zo veel uit. Van Laren geeft ook aan dat deze naam en genres vooral door boekhandels gebezigd worden, labels geven is gemakkelijk. Toen de naam Chicklit werd geïntroduceerd waren dat vooral boeken over en voor jonge vrouwen, maar de term is helemaal uitgehold. Over een jaar of tien heeft men wel weer wat anders bedacht. Brokers gaf aan dat ze dit genre wel graag leest als ze leest.

Cover
-        Het is belangrijk dat een boek een mooie omslag heeft met een korte inhoud, waarin je niet teveel prijs geeft. Zoals de boeken van Van Laren, daar word je blij van, zijzelf als auteur ook. Bijzonder is dat bij een van de nieuwste boeken (Vollinga) de cover ronde vormen heeft, met een printjesbinnenkant (mijn omschrijving) wat ook aandachtspunt is. Want het is bekend dat lezers kijken naar omslag, inhoud maar ook naar bekendheid auteurs (persoonlijk vind ik dat jammer, want nieuwe auteurs leren kennen is zo leuk).

Feuilleton
-        Van Laren startte met feuilleton op Facebook, na het uitkomen van haar boek was het stil op haar pagina. Door lezeressen begon ze met een nieuw verhaal en steeds meer mensen ontdekte deze pagina en feuilleton maar begonnen ook commentaar te geven of hints te vragen. Brokers ging dit in navolging ook doen en hilarisch werd het dat personages van hun boeken elkaar advies gingen vragen. Ze blijven dit doen en starten weer, en nodigen Vollinga uit om mee te doen.

Nieuwe boeken
-        Alle auteurs werken al aan nieuwe boeken, van Van Laren komt ‘De meisjesmagneet’ binnenkort uit, dat boek is minder vrolijk en zij schrijft nu aan een roman waarin zij over oudere mensen schrijft die opnieuw de liefde vinden. Van Brokers komt er bij Uitgeverij Spectrum in oktober een Young Adult uit, zij is deze aan het herschrijven en Vollinga schrijft over een bed dat verkocht wordt op Marktplaats en nieuwe eigenaren krijgt.

Een hele geslaagde en bijzondere middag. Ook is het altijd leuk om lezers (Anita de Groot) en bloggers weer te zien en te spreken,  Judith van  http://biebmiepje.nl/ en Sandra van http://meerdansandra.nl/ waren er ook, gezellig.

En dan nog even dit, dank aan alle mensen die mij geholpen hebben of vroegen of ik hulp nodig had. Behalve het warme welkom door de mensen van http://www.meulenhoffboekerij.nl/ zijn het jullie die het mogelijk maken voor mij om zo’n evenement mee te maken.