donderdag 8 oktober 2020

Jan Hendrik: Pispaal****

Jan Hendrik: Pispaal****

De week van het pesten is net weer voorbij en ik las voor de tweede keer Hendriks boek ‘Pispaal’. In het voorjaar mocht ik dit boek al lezen, maar mede door persoonlijke omstandigheden lukten lezen en het schrijven van een recensie minder goed.

Hendrik beschrijft zijn eigen verhaal in ‘Pispaal’ en dat is hier en daar slikken. Het is ontluisterend te lezen hoe iemand zo gepest kan worden, hij wordt letterlijk in elkaar geslagen en de redenen zijn dom, absurd en oneerlijk. De ene keer is het zijn hoofd, dan zijn accent, of zijn kleding enzovoorts. Maar het gebeurt steeds weer en Jan wordt er onzeker van, maar ook onverschillig. Hij wordt puberaal en geloof me het leven van een puber is niet gemakkelijk. Daar kan Jan over mee praten. Opgewonden worden van alle mooie meiskes, maar zij zien hem niet staan.

‘Pispaal’ is geschreven in een vlotte taal, vaak rauw, plat en kort door de bocht, en verdeeld over een groot aantal korte hoofdstukken. Van de hak op de tak springend, lees je struikelend over de vele ik ik iks Jans verhaal. Dat irriteert wel, maar past ook weer bij zijn verhaal. Gaandeweg vallen puzzelstukjes samen en begin je steeds meer te snappen. Een puberbrein is vaak ook onsamenhangend.

Voor mij persoonlijk zijn Hendriks seksuele ervaringen en verlangens wel een ver van mijn bed show, mede omdat ik een meisje ben. Deze mochten wel  wat minder expliciet zijn, ook al weet ik dat dat erbij hoort. Jongens zullen daarin zeker herkenning vinden. Voor het verhaal was het onnodig. Ik vind het daardoor meer een mannenroman, maar dat neemt niet weg dat ik de tweede keer met meer plezier dit boek heb gelezen, mede omdat ik er veel meer van begreep.

Dank aan de schelm voor het exemplaar.

Auteur: Jan Hendrik

Aantal pagina's: 185

https://janhendrikcreations.com/auteur/ 

 

zondag 26 april 2020

Mariska Overman: Het geheim van Grace*****


Mariska Overman: Het geheim van Grace*****

Zaterdag 25 maart startte de blogtour van ‘Het geheim van Grace’. Ik ben de tweede in de rij die over dit boek mag schrijven.

Uitgeverij De Crime Compagnie schrijft op de achterflap:

Kom je zomervakantie bij mij doorbrengen. Ik moet je wat vertellen. Iets van levensbelang. Wanneer Maud dit bericht van haar tante Josie in Ierland krijgt, is haar nieuwsgierigheid gewekt. Bovendien wil ze dolgraag weg uit Nederland na haar verbroken relatie met Mark. Maar als ze bij het witte huis van haar tante aankomt, wordt haar leven op zijn kop gezet. Maud raakt verzeild in een mysterieus avontuur op zoek naar haar afkomst, dat haar kriskras door een duister Ierland voert.

En tussen alle perikelen door, verliest ze ook nog eens beetje bij beetje haar hart. Alleen… aan wie van de twee o zo verschillende mannen?


Zo begon deel één van 'Het geheim van Grace' geschreven door Mariska Overman. Nadat Linda Jansma haar was voorgegaan, deed Mariska Overman het ook. Ze startte een reeks van 4 delen geschreven voor het Kobo abonnement. Nu is deze serie in boekvorm verschenen. Overman laat de vier delen bestaan, een goede keuze. 
 
Maud speelt de hoofdrol in ‘Het geheim van Grace’. Hoe bijzonder is het als je van je tante waar je al zo lang niets van gehoord hebt een invitatie krijgt voor de zomervakantie, in Ierland. Maud is blij. En reist af naar Ierland. Zodra ze bij het huis van haar tante komt begin het avontuur. Ze gaat op zoek naar haar afkomst en wordt daarbij geholpen door Liam en James. En natuurlijk is de vraag Wie is Grace en wat is haar geheim? Niets is wat het lijkt......

‘Het geheim van Grace’ is een mysterie verweven met feelgood, een gouden combinatie. Overman heeft een vlotte pen en schrijft met flair. Zij heeft de kracht om de spanning en het  mysterie vanaf het begin in te bouwen en door te zetten. Je voelt de onderhuidse spanning, ook tussen een aantal hoofdrolspelers. Maud speelt de hoofdrol. Leuk is het als Maud zich tot ons richt, de lezer. Prachtige omschrijvingen van de omgeving completeren het verhaal. In Ierland ben ik nooit geweest, door dit boek wel.  Ik heb deze thriller met plezier gelezen en ‘Het geheim van Grace’ is zo intrigerend dat je blijft doorlezen. Het verhaal is een heerlijk en spannend feelgoodmysterie met onvergetelijke personages.

‘Het geheim van Grace’ is een aanrader, de spanning en de romantiek maken van leesuurtjes een feestje. Ik wens U allen veel leesplezier met ‘Het geheim van Grace’.

Auteur: Mariska Overman
Titel: Het geheim van Grace
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s: 348

Dank Uitgeverij De Crime Compagnie voor een exemplaar.

donderdag 20 februari 2020

Nanda Roep: Leugens in de lente****


Nanda Roep: Leugens in de lente

Dit schrijft Uitgeverij Nanda over ‘Leugens de lente’:

Drie vrouwen, één ongeluk.

Manja is vroeg weduwe geworden en keert terug naar haar roots met haar jonge zoon.
Ilya's huwelijk blijkt niet te zijn wat ze dacht en die schok komt ze nauwelijks te boven...
Ineke wil het liefste van alles de relatie met haar zoon en kleindochter herstellen.
Op het eerste oog delen de vrouwen niets met elkaar, en toch delen ze álles.

In ‘Leugens in de lente’ spelen drie vrouwen de hoofdrol. Manja, Ilya en Ineke. Het lijkt er op of deze vrouwen niets met elkaar gemeen hebben, maar niets is minder waar. Hun levens zijn meer met elkaar verstrengeld dan gedacht.

Nanda Roep heeft een vlotte pen. ‘Leugens in de lente’ leest gemakkelijk en voor je het weet ben je vele hoofdstukken verder. Je kan snel lezen door de korte hoofdstukken en de gebeurtenissen die elkaar in een rap tempo opvolgen. Je wilt gewoonweg weten waarom, hoe of wat en hoe het een personage vergaat. Want leven met leugens is niet gemakkelijk en waarom storten werelden in elkaar. Kun je wel verder leven als leugens ontrafeld worden?

Hoe verder je in ‘Leugens in de lente’ vordert, hoe meer stukjes in elkaar schuiven. Het plot is bijzonder, al zijn er verschillende plots in dit boek.

‘Leugens in de lente’ is een prettig leesbaar boek met een vleugje spanning. En deze spanning is de kers op de taart. Daarnaast is er diepgang in de personages, en zou ‘Leugens in de lente’ realiteit kunnen zijn. Mensen hebben geheimen en deze kunnen zeer verstrekkende gevolgen hebben.

Lees ‘Leugens in de lente’. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Deze roman is vandaag, 20 februari 2020, verschenen.

Auteur: Nanda Roep
Titel: Leugens in de lente
Genre: Roman
Uitgeverij: Uitgeverij Nanda
Aantal pagina’s: 294