donderdag 28 april 2016

Maurits de Bruijn: De achterkant van de zon****Maurits de Bruijn: De achterkant van de zon****

Soufjan heeft twee zusjes, Ikram en Malika. De jongste geeft licht volgens Ikram en wordt door Soufjan Mariah (Carey) genoemd. Ze kwam opeens bij hen in de woestijn. Jaren later gaat Malika op zoek naar haar roots.

De Bruijn schetst in ‘De achterkant van de zon’ het leven van Soufjan, verdeeld over de jaren 1994, 2004 en 2011, maar wel door elkaar heen. Soufjan is taxichauffeur en woont in Marakech. In elk hoofdstuk leer je Soufjan kennen. Er wordt verteld over zijn jeugd, zijn vriendje Nabil, zijn ouders en zusjes en vooral Marriah. Maar altijd is Soufjan aanwezig, je leest over zijn gebruiken, zijn dingen, zijn aannames, maar vooral zijn liefde voor Marriah.

De Bruijn vertelt beeldend, je ziet het voor je de woestijn, de drukte en bedrijvigheid van Marrakesh, het dorpje waar Soufjan vandaan komt, zijn werk als taxichauffeur. Er gebeurt niet zo veel, maar je leest door, want je wilt toch weten wat de titel betekent.

En dan gebeurt het onverwachte. Ineens komt het verhaal op stoom. Er worden nieuwe hoofdrolspelers geĆÆntroduceerd en er gebeuren dingen die je niet had verwacht. Soufjan is er niet altijd bij, maar toch onmiskenbaar op de achtergrond aanwezig. Uiteindelijk valt een aantal aannames op zijn of haar plek, maar hoe het daarna verder gaat met de hoofdrolspelers weet je niet. En als lezer blijf je achter met een knagend gevoel van verlies.

Met dank aan Nieuw Amsterdam Uitgevers voor het exemplaar.

Geen opmerkingen: