zondag 24 april 2016

Tim Lommerse: Het Lucifer Dilemma***Tim Lommerse: Het Lucifer Dilemma***

Als je Lucifer leest denk je meteen aan Vondel. Joost van den Vondel schreef ‘Lucifer’. Het volgende  citaat komt uit Wikipedia: “Wanneer God de mens boven de engelen plaatst, begint de afgunstige stedehouder Lucifer een opstand die ermee eindigt dat veldheer Michaël de weerspannigen uit de hemel bliksemt, waarna Lucifer op aarde uit wraak het eerste mensenpaar tot de zondeval brengt”.

En nu is daar ‘Het Lucifer Dilemma’, verschenen op 15 april jl. en het debuut van auteur Tim Lommerse. Zijn hoofdpersoon Oskár zoekt wraak, zijn vrouw is vermoord, zijn zoon is verdwenen. Oskár duikt als het ware onder, en neemt een andere identiteit en werk aan, alles voor zijn zoektocht naar antwoorden. En dan ontmoet hij Fey, oftewel Fey ontmoet hem. En door deze ontmoeting wordt Oskár voor een duivels dilemma geplaatst. De vraag is: Wat doet hij? 

Vanaf het begin boeit het verhaal over Oskár. Er gaat een nieuwe wereld open, letterlijk, de vierde dimensie. Lommerse geeft veel informatie. Gebeurtenissen zijn spannend en verwarrend. Vaak wordt de opgevoerde spanning er uit gehaald door één zin, je bent meteen weer op de wereld, onze wereld. De combinatie van kracht en zwakheden maakt de hoofdpersoon Oskár sympathiek. De overige personages zoals Fey, Rishi, Caitlin en Marty zijn wezens die niet te doorgronden zijn. Mikel is menselijk.

Lommerse kan schrijven, vloeiend ook, maar hij kan verzanden in een overload aan informatie. En dat is verwarrend, want het haalt de vaart uit een spannend verhaal dat ook bizar is. De verschillende verhaallijnen, verschillende interpretaties, mooie omschrijvingen en vreemde ontwikkelingen in ‘Het Lucifer Dilemma’, zorgen voor een onvoorspelbaar plot. 

Uiteindelijk valt alles samen in ‘Het Lucifer Dilemma’ of toch niet?


Geen opmerkingen: